Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Овластяването на учениците създава добро партньорство между бизнес и образование

д-р Веселка Христова, изпълняващ длъжността директор на ТУЕС и Кирилка Ангелова, изп. директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, в "Бизнес старт" 12.03.2024 г.

12:20 | 12 март 2024
Обновен: 12:39 | 13 март 2024
Автор: Георги Месробович

Образованието е консервативна система и възможността за гъвкав учебен план дава предимство на ТУЕС, като могат да развиват учебните предмети в най-актуалния им вид, което е нужно на бизнеса. Успешната формула за партньорството между бизнеса и образованието е да се намери точката на пречупване спрямо интересите на всички замесени страни. Свободата, която имаме по отношение на учебния процес, учебните програми и извънкласните дейности, които предоставяме на учениците, това овластяване на учениците това също е пречупваща точка на всички замесени страни. Това дава свобода на учениците, но и носи отговорност, това коментираха д-р Веселка Христова, изпълняващ длъжността директор на ТУЕС и Кирилка Ангелова, изп. директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Голямото предизвикателство пред управлението на ТУЕС е запазването на добрия му имидж и подобряването на репутацията му. ТУЕС е част от структурата на Техническия университет, като много голяма част от преподавателите са именно университетски такива или хора от бизнес сферата. При завършване на училището се подготвя дипломен проект, при който ръководители могат да бъдат хора от света на ИТ бизнеса, каза Христова.

Образованието е консервативна система и възможността за гъвкав учебен план дава предимство на училището, като могат да развиват учебните предмети в най-актуалния им вид, което е нужното на бизнеса. Младите хора от бизнес средите, който преподават на учениците показват извървяния път в развитието в сектора.

Успешната формула за партньорството между бизнеса и образованието е да се намери точката на пречупване спрямо интересите на всички замесени страни, каза Ангелова.

„Специално в нашия случай училището е центъра на тази общност. Бизнесът, който подкрепя училището е свързан с него по една или друга причина. Тази свобода, която имаме по отношение на учебния процес, учебните програми и извънкласните дейности, които предоставяме на учениците, овластяването на учениците това също е пречупваща точка на всички замесени страни, които имат интерес. Нашите младежи имат възможността да участват, да организират, да подкрепят и дори да са част от образователния процес под някаква форма, чрез доброволческите инициативи в училището. Това е успешната формула – да имаш свобода, но свободата носи отговорност.“

На учениците се преподават теми, които могат да бъдат директно приложени в професионалните среди след завършване. Училището предлага и практика, която показва да учениците реална работна сфера. Участието на компаниите в образователния процес е свързано с корпоративната социална отговорност на бизнеса.

Тази седмица ще се проведе десетото издание на Hack TUES, като това е най-мащабният ученически хакатон в България. Има 70 ученически отбора, 70 ментори и 12 отбора от завършили възпитаници, като и множество интересни лектори. Целта е да се отпразнува цялата общност от ученици до практикуващи в сферата. Отборите в хакатона си избират ментор от бизнес средите, което заздравява връзките между образованието и бизнеса в сектора.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.