Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Следващото ниво: българска IT компания стана партньор на централни банки по цял свят

Калин Радев, главен изп. директор на „Софтуер Груп“, в „Бизнес старт“, 21.02.2024

18:30 | 21 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изминалата 2023 г. беше сложна, но и много успешна за нас, тъй като постигнахме 4-кратен ръст на печалбата. Извършихме реорганизация и се насочихме към тези пазари, които не са засегнати от липсата на капитали, например – Близкия изток. Направихме доста партньорства и проекти, включително на нови (за нас) пазари като Ирак. Доставихме огромен проект за Централната банка на Ирак, който вече се ползва успешно. Това съобщи Калин Радев, главен изпълнителен директор на „Софтуер Груп“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

От 2009 г. досега „Софтуер Груп“ откри редица офиси (дъщерни дружества) в чужбина – в Кения, Гана, Австралия, Мексико, САЩ, Филипините, Египет, Индия и др. Тази диверсификация по цял свят ни дава възможност да се фокусираме в други страни, когато в определен регион има нестабилност, обясни Радев. Конфликтите в Близкия изток засега не ни се отразяват. Най-голямата банка в Израел ни е клиент и не сме забелязали забавяне на плащания. Все пак ние доставяме критичен софтуер и банките трябва да го поддържат добре, добави той.

„През последните няколко години успяхме да минем едно ниво нагоре и вече работим основно с по-големи (търговски) банки, както и с централни банки. Там конфликтите и геополитическото напрежение се отразяват в малка степен – те трябва да продължат да обслужват клиентите си, трябва да въвеждат решения, а технологиите са единствения път напред. От тази гледна точка в следващите 5-10 години не очакваме сътресения.“

За 2023 г. дружеството ни в Гана постигна както най-големи приходи от всичките ни офиси в чужбина, така и най-голям ръст на приходите. Там успяхме да реализираме няколко иновативни проекта, вкл. проект за финансово включване (достъп до финансови услуги) за ARB Apex – конгломерат от 148 местни банки в Гана. Договорът ни в случая е с Централната банка на Гана, разказа Калин Радев.

Реализирахме и иновативен проект за отворено банкиране (OpenAPI) за Fidelity Bank, една от водещите банки в Гана. Ние им създадохме Sandbox и Live environment, в който те могат да поканят всеки оператор да тества финансовите си услуги, сподели гостът.

Развитието на изкуствения интелект засега не се отразява сериозно на дейността на „Софтуер Груп“, освен че компанията използва технологията, за да оптимизира разходите си.

„Чисто регулаторно това, което правим, не предполага дори и в бъдеще, че AI ще бъде пуснат да оперира в банките. Там има въпроси като „Кой носи отговорността“ и т.н., а изкуственият интелект не може да бъде оставен да носи отговорност за парите на хората. Нито една централна банка няма да допусне това. За момента AI навлиза само по периферията на банковите услуги.“

Виждаме огромни възможности за разрастване през 2024 г. Имаме амбициозни програми в Африка и очакваме ръст от поне 50%, обяви главният изп. директор на „Софтуер Груп“.

Обсъждали сме го, но искаме да пораснем още малко преди да предприемем такава стъпка – така Калин Радев отговори на въпрос дали в компанията обмислят листване на фондова борса в близко бъдеще. Сред инвеститорите в софтуерното дружество са Black Peak Capital и BrightCap Ventures.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.