Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фермери са пред колапс, има фалити на малки стопани, а се вдига осигурителният доход

Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, в "Бизнес старт" 28.11.2023 г.

11:45 | 28 ноември 2023
Обновен: 11:55 | 28 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Изминаващата година бе тежка за земеделския сектор, като в края на годината редица стопанства са изправени пред фалит, а в говедовъдния сектор и малките ферми се наблюдават фалити. Комбинацията, от вече настъпващите банкрути и вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до влошаване на ситуацията на малките фермери, като ги очаква фалит и невъзможност на хората да изплащат собствените си осигурителни вноски, това коментира Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Проектобюджетът за следващата година предвижда 3,209 милиарда лева разходи и плащания за селскостопанска политика, а по схемите за директни плащания на земеделските стопани се предвиждат 1,620 милиарда лева и за развитие селските райони ще бъдат изплатени 1,406 милиарда лева.

Изминаващата година бе тежка за земеделския сектор, като в края на годината редица стопанства са изправени пред фалит, а в говедовъдния сектор и малките ферми се наблюдават фалити, каза Живков. Складовете все още са пълни, като войната в Украйна, отворените граници, нелоялната конкуренция, сивите пазари и нерегламентираният внос са причините за това, обясни гостът. Държавата, от своя страна, може да подсигури допълнителни и стабилни договори с пазари като азиатския и африканския, но това не се случва към този момент. Най-големите рискове за следващата година пред производителите са предизвикателствата да оцелеят пред идната 2024 г.

Създалата се ситуация около слънчогледа все още не е решена, тъй като складовете все още са пълни, а решението е затваряне на границите за внос на слънчоглед, разбирателство между производители и преработватели за цена, която е добра и за двете страни, като без държавна намеса, гостът не вижда друг път.

Гостът каза, че в бюджета липсват 420 милиона лева като компенсации, свързани с ефектите за българското земеделие от войната в Украйна, а от 2024 г. минималният осигурителен доход в земеделския сектор достига нивото на минималната работна заплата – 933 лв. от сегашното ниво от 780 лв., като с цел да се запази съществуването на част от земеделците трябва да се направи стриктен анализ и да се предприемат дългосрочни и устойчиви решения.

По отношение на обсъждането на идеята на Министерството на финансите да даде на търг 700 хиляди декара земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бондове, гостът заяви, че от асоциацията са против.

„Земеделската земя в държавата не е просто капитал или актив, тя е национално богатство; Голяма част от земеделските земи по света са изключително държавна собственост, с която се попълва бюджет отдавайки земята под аренда, управлявайки държавната собственост. Много малка част от земеделската земята в държавата (България), остана в държавен поземлен фонд; За това ние сме категорично против тази идея дори да се коментира “.

Живков каза, че приоритетите му като главен изпълнителен директор на асоциацията биха били да надгради свършеното до сега, протягайки ръка към всички браншови организации, като асоциацията ще се грижи за комуникацията между сектора и всички замесени институции – държавни и европейски, привличането и връщането на младите у нас, за да се занимават със земеделие и засилване на работата по науката в сектора.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.