Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Служители на Amazon в Европа готвят стачки навръх Черния петък

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 24.11.2023

12:00 | 24 ноември 2023
Обновен: 12:19 | 24 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Служители и активисти в Европа планират демонстрации срещу американския гигант в електронната търговия Amazon в петък с цел да осуетят работата в складовете му и да не позволят на стоките да стигнат до шкафчетата за колети на компанията в един от най-натоварените дни за пазаруване в годината. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В Черния петък, ден след Деня на благодарността в САЩ, много търговци на дребно намаляват цените, за да подкрепят продажбите. Събитието, което първоначално привличаше тълпи от хора, чакащи на опашка в големи магазини в САЩ, все повече се пренася онлайн и става глобално, стимулирано отчасти от Amazon. Тази година компанията рекламираше десет дни на празнични намаления от 17 до 27 ноември.

В Германия, втория по големина пазар на Amazon по продажбите през 2022 г., служителите в пет снабдителни центъра в Бад Херсфелд, Дортмунд, Кобленц, Лайпциг и Рейнберг ще стачкуват 24 часа от полунощ в четвъртък с искане за колективен договор за заплащането им, съобщи профсъюзът Verdi.

Говорител на Amazon за Германия заяви, че служителите получават справедливи възнаграждения, като стартовата заплата е над 14 евро на час, имат и допълнителни придобивки. Той допълни, че доставките в Черния петък ще бъдат надеждни и навременни.

Над 1000 служители в склада на Amazon в Ковънтри, Англия, ще стачкуват в петък като част от дългогодишен спор заради заплащането, съобщи профсъюзът GMB. Синдикалисти организират и демонстрация пред британската централа на компанията в Лондон.

Говорител на Amazon за Великобритания съобщи, че стачката няма да попречи на работата.

Шкафчетата за колети на Amazon също се превръщат в мишена на недоволството. Много купувачи на компанията използват шкафчетата ѝ, които се намират на гари, на паркинги пред супермаркети и на улици, за да получат поръчките си.

Във Франция организацията Attac, която се обявява срещу глобализацията, насърчава активисти да ги облепват с постери и да ги засипват с конфети, с което може да осуетят отварянето им от доставчици и клиенти.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.