Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Общините имат одобрени проекти по НПВУ и започват работа по тях с новия мандат

Силвия Георгиева, главен изпълнителен директор на НСОРБ, в "Бизнес старт" 08.11.2023 г.

13:21 | 8 ноември 2023
Обновен: 15:20 | 8 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Местната власт показа, че е най-устойчивата и стабилна власт и е била такава през последните 4 години, въпреки трудната кампания и провеждане на изборите, 200 от кметове на общини са преизбрани, а 65 са новоизбраните. Очакванията на бизнеса не са се променили, той винаги иска бързи писти за административно обслужване, които местната власт се опитва да предостави. Нужно е централната власт да отстъпи 20% от данъка върху доходите на физическите лица и 10% от корпоративния данък на общините по постоянен адрес на данъчно задължените лица, така общинските бюджети ще имат повече средства за подобряване на качеството на живот, това коментира Силвия Георгиева, главен изпълнителен директор на НСОРБ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Изводите от местния вот е, че местната власт показа, че е най-устойчивата и стабилна власт и е била такава през последните 4 години, въпреки трудната кампания и провеждане на изборите, 200 от кметовете на общини са преизбрани, а 65 са новоизбраните, наблюдава се приемствеността на новите, каза Георгиева. Тя смята, че гражданите разбират, че политическото говорене в местната власт е само един месец на предизборната кампания, а след изборите започва кметската работата, която е ежедневна и денонощна за решаване на проблемите. В момента тече структуриране на общинските съвети в заседания, като се избират председатели и скоро ще се установят постоянните комисии.

Миналия мандат започна с много идеи и проекти, но непосредствено след началото му дойде Covid пандемията, а след това имаше политически турбуленции в страната, каза гостът. За разлика от предния, сегашният мандат има всички условия да реализира големи проекти в общините, той ще разполага с пари от европейските фондове и Плана за възстановяване и устойчивост. Гостът обясни, че вече има много подготвени проекти и обработени документи, които да бъдат изпълнени.

Общините имат одобрени проекти от Плана за възстановяване и устойчивост за модернизация на образователната инфраструктура, осветление на улиците, обновяване на домове за възрасти и кандидатстват за обновяване на социални услуги.

Очакванията на бизнеса не са се променили, той винаги иска бързи писти за административно обслужване, които местната власт се опитва да предостави. Инвеститорите, които искат да развиват бизнеси в района, са добре дошли, обясни гостът. Тя допълни, че за да бъде избрана дадена община, за инвестиция в нея от частния сектор, трябва да е положила усилия за привличането му.

За привличането на по-големи инвестиции трябва да има добре уредени терени и инфраструктура, такива проекти се готвят от общините съвместно с бизнеса, каза Георгиева. Тя допълни, че най-активните места, вече не са само районите около Пловдив и Тракия икономическа зона, има развитие и в други части на страната, но пречката е намирането на квалифицирана работна ръка.

Кметовете съдействат при комуникация на училищата с МОН, за да се отворят паралелки за дуално образование в гимназиите, обясни гостът. Те трябва да са насочени към нуждите на бизнеса. Бизнеса, местната власт и образованието трябва да работят заедно за съвместно за създаване на условия за създаване на кадри след средно образование, във всяка община.

За децентрализацията е нужно централната власт да отстъпи 20% от данъка върху доходите на физическите лица и 10% от корпоративния данък на общините по постоянен адрес на данъчно задължените лица, така общинските бюджети ще имат повече средства за подобряване на качеството на живот и покриване на очакванията на бизнеса, за да се развива той в общините и да се запазят хората в населените места, обясни гостът. Георгиева смята, че няма пречка това да се осъществи и само липсва политическа воля, защото така ще се намалят приходите в бюджета на централната власт.

Тази мярка би дала стимул на кметовете и общинските съвети, да привличат повече инвестиции в общината, тъй като парите ще идват обратно в нея.

НСОРБ е изключително активна и работят интензивно, всеки ден, като всичките 265 общини са членове. Едната основна задача, която организацията има, е да представляват общините по отношение на бюджетите и законодателството пред централната власт, другата е да подкрепят развитието на капацитета на общините. Те предоставят пътеводител за кметове и общински съветници, които го разпространяват в началото на всеки мандат. Правят еднодневно обучение за управлението на общините, за комуникацията с гражданите и как да обясняват непопулярните решения, каза гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.