Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стачкуващите могат да работят в добива на критични суровини и без преквалификация

доц. д-р Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, в "Бизнес старт" 04.10.2023 г.

12:00 | 4 октомври 2023
Обновен: 12:09 | 4 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Държавата трябва да създаде условия за развитие на бизнеса и да направи правилните инвестиции. Не трябва да се преквалифицират работниците във въглищния сектор в нещо, което няма да е устойчиво, а соларните паркове не създават заетост, това коментира доц. д-р Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Работниците във въглищния отрасъл ще останат заети в сектора в краткосрочен план, заяви Митев. „Базовата мощност от въглища е ключова не само за нашата страна, а и за региона.

В данни за миналата година в сектор енергетика България има износ от близо 13 тераватчаса, за разлика от съседките ни, които са с отрицателни стойности, допълни той. Статистиката във връзка със закона за стратегически суровини гласи, че Европа използва 30% от световния добив на критични суровини, свързани със Зелената сделка и технологиите, а добива едва 3% от суровините, спомена гостът.

Над 40%, от работниците в отрасъла, са с висше образование, а 90% от тях са с много специфична квалификация, „именно за това възнагражденията са толкова високи; отчитаме два пъти и половина по-голяма добавена стойност, на всяко наето лице в тези отрасли, от средната за икономиката“, заяви Митев. Според него това се дължи на това, че секторът отделя най-много за обучение, на заетите лица, между 4-5% от всички разходи за възнаграждение.

Секторите имат възможност да поемат работниците, но за целта държавата трябва да създаде условия за развитие на бизнеса и да мисли в „инвестиционен порядък“.

„Не трябва да мислим – преквалификация на работещите сега в нещо, което няма да е устойчиво; На нас ни трябват базови мощности“, заяви гостът.

По темата за преквалификация към соларни паркове гостът заяви, че соларните паркове не създават заетост, след инсталационния етап, който отнема един или два месеца, поддръжката се извършва от 1 човек.

„Налице са няколко големи предприятия, които добиват различен вид суровини и са добре позиционирани на европейския пазар.“, каза гостът за развитието на минната индустрия. Дружествата извършват проучвателна дейност, за да осигурят хоризонт за 15-20 години, допълни той.

Важни за сектора са инвестиции в нови находища и проучвателната дейност за откриването им. След като се открият находища, ако се докаже, че са икономически изгодни се преминава към добив, обясни Митев. Инвестициите в проучванията зависят от обхвата и обема на проучването. За инвестицията за сондаж от 1000-2000 метра са нужни между 3-5 милиона,а тези инвестиции са основно от частни лица, каза гостът.

В момента проучвания за находища, които се извършват в България най-масови са за строителни материали, освен тях се извършват такива за метални полезни изкопаеми и за индустриални минерали, обясни гостът. Има вакуум на европейските пазари, ако го заемем няма да се конкурираме или да изместваме някого, каза Митев.

Митев обясни, че нашите находища са бедни на съдържания, което е между 3 и 4 пъти по-ниско от средните стойности за Европа. За справянето с това се използват технологии, които помагат на индустрията да е „жива“ и повишават ефективността.

„Нашите кадри са много добре подготвени и ще бъде много жалко, ако ние ги разпределим в други сектори , а не държим това, което ни прави водещи в Европа, в енергетика и добив.“, заяви Митев.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.