Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Токът от въглищата ще поскъпва, в наш интерес е да мислим за алтернативи

Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат" към ЦИД, в "Бизнес старт" 03.10.2023

13:44 | 3 октомври 2023
Обновен: 17:02 | 4 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Преходът от въглищните централи е закъснял, а енергията произведена от тях само ще поскъпва. За успешния преход трябва да се мисли в икономически, социален и екологичен план. Промените по закона за възобновяемата енергия са позитивни, но има още мерки които трябва да бъдат взети това коментира Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат" към ЦИД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Преходът от въглищните централи е закъснял, смята Алексиева. Териториалните планове за справедлив преход трябваше да бъдат ревизирани „неколкократно“, но те били „затлачени“ и не са били приети. Трябва да има синхронизация между стратегиите за преход, нужна е компенсация на работещите в сектора и условия за преквалификация, допълни тя.

„Токът произведен от въглища ще поскъпва и е само в наш интерес да мислим в посока какви са алтернативите“ прогнозира се, че след 2025 г. ролята им ще намалява, обясни Алексиева.

За успешен преход трябва да има: успешни планове за инвестиции, социална подкрепа за засегнатите работници и екологичен план – като рекултивация, каза гостът. И по трите плана България изостава, липсва консенсус за точните години за спиране на мощностите, както и в териториалния план на област Кюстендил няма конкретна дата за спирането на ТЕЦ „Бобов Дол“, допълни тя.

Бизнесът е готов да поеме всички освободени работници в сектора. Има доста инвеститорски интерес в сектора и се очаква да поемат хора. Доста е вероятно, заплатите предложени от бизнеса да достигат високия стандарт, желан от работниците, смята Алексиева. Тя допълни, че проблемът по тази тема е, че липсва информация и не бяха направени срещи на време от страна на институциите, а гражданското общество се опитва да „попълни тази липса“, но гражданското общество не може да отговаря за функциите на институциите.

По темата за приетите на второ четене, миналата седмица, промени в закона за възобновяема енергия, Алексиева смята, че законът за възобновяема енергия е спорен. Ключова роля е демократизация на сектора – ролята на гражданите и малките производства. Има потенциал в тази насока, който трябва да бъде отключен и за производство в по-големи мощности, каза гостът. Разпоредбата свързана с гаранцията, която се заплаща на разпределителните дружества в аванс за всеки произведен мегават, от страна на производителите, е спорна казва Алексиева. Идеята на мярката е да създаде „среда на сигурност“, тъй като производители имат голям капацитет, но поради административните затруднения не могат да се включат в мрежата, каза Алексиева. Тя допълни, че е важно да се помисли на кой етап да се плаща и кои производители да заплащат.

„Малките производители не бива да бъдат затруднявани; това не е основата цел на закона.“

Промените са позитивни, каза Алексиева. Основната цел на малките производители на възобновяема енергия не би трябвало да е печалба, а да се стремим към енергийни общности. Има някой промени в закона, които подобряват условията на общностите, но трябва да се създадат мерки за подкрепа на общините, които са ключови в енергийните общности и подкрепата на малките производители, обясни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването Бизнес старт може да гледате тук.