Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът може да наеме всички миньори и енергетици, но трябва решение за заплатите им

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, "Бизнес старт", 03.10.2023 г.

11:41 | 3 октомври 2023
Обновен: 14:51 | 5 октомври 2023
Автор: Даниел Николов

Освободените работници от мините и ТЕЦ-овете в района на Стара Загора могат веднага да бъдат заети от съществуващи предприятия в региона, които страдат от липса на квалифицирана работна ръка. Преговорите между правителството и протестиращите са в задънена улица, защото част от исканията са неосъществими с наличните ресурси на държавата. Това коментира Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Около 10-12 хил. човека са ангажираните в района на Стара Загора - тези хора могат да бъдат поети от действащите предприятия в региона. В Старозагорска област са заети около 142 хил. души, така че лицата, които ще бъдат освободени от мините представляват около 10%. Голямата част от тях са мъже, с технически професии, и тези хора могат да бъдат устроени на работа веднага в индустриални предприятия в района."

Проблем при такова развитие може да бъде заплащането - заетите в ТЕЦ-овете и мините получават около два пъти по-висока заплата от средното за областта (около 3500 лв. при средно 1775 лв.) и новите работни места едва ли ще предлагат такива нива, каза Иванов. Вместо да им се изплащат накуп компенсации от 36 работни заплати, тези пари могат да отидат във фонд, който да се използва за допълване на техни бъдещи работни възнаграждения, добави той

"По този начин ще се получи едно спестяване на публичен ресурс и ще бъдат изразходвани по-малко пари. Всички тези обезщетения и компенсации ще бъдат платени от всички нас през данъци и вероятно цената на тока", каза Иванов и добави, че проблемът се изостря заради предизборната обстановка в момента.

Зелената сделка на ЕС, участието на България в нея и спирането на въглищните ТЕЦ-ове се обсъжда от години, така че не трябва да има изненадани от преустановяването на тяхната работа заради високата себестойност на тяхната електроенергия, каза Иванов. АИКБ вече е предлагала да не бъдат продължавани договорите за покупка на скъпа електроенергия от "американските централи", но това не се случвало заради липса на политическа воля. Вероятно е частните централи да имат предимство за свои проекти по Механизма за справедлив преход и да променят източника на гориво от въглища, но няма конкретна информация за това.

АИКБ иска да се разшири индикативния списък на предприятия, които са включени в териториалните планове за справедлив преход. От асоцията смятат, че процедурата по включването на фирми не е била достатъчно прозрачна и не е имало достатъчно време на заинтересувани инвеститори да подготвят предложения. В плановете, изпратени в края на септември до ЕК, е имало около 15 проекта на 15 фирми на обща стойност около 1.7 млрд. лв., които трябва да разкрият около 4500 нови работни места, каза Иванов.

Тази седмица предстои среща на АИКБ с премиера Николай Денков, на която ще се настоява да не се ограничава периметъра на инвестиции на предприятията, които искат да участват, както и списъкът да бъде допълван по време на утвърждаването на плановете. Според Иванов, ако се даде възможност за нови кандидати и включвания, ще могат да участват и нови компании от сектора на машиностроенето и електротехниката, енергетика, батерии и други; от асоциацията се опасяват, че може да бъдат изключени компании с дейност, различна от вече включените фирми.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.