Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Цените на жилищата в САЩ отбелязват рекордно високи стойности

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 27.09.2023 г.

14:00 | 27 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Националният показател за цените на жилища в САЩ се повишава за шести пореден месец, като през юли се е увеличил с 0,6 % спрямо юни, според сезонно коригираните данни на S&P CoreLogic Case-Shiller. Досега през тази година националният показател е нараснал с 5,3%. Това каза Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Тазгодишният ръст компенсира спада на цените с 5% от миналогодишния връх през юни 2022 г. до януари 2023 г., когато пазарът се забавяше. Индексът измерва периода, в който лихвите по ипотечните кредити започнаха да се връщат към 7%. Много собственици не са склонни да пускат жилищата си на пазара в момент на високи разходи по заемите, което оставя купувачите да се борят за ограниченото предлагане на жилища, обявени за продажба. По данни на Realtor.com броят на жилищата за продажба през август е намалял със 7,9% спрямо година по-рано.

В същото време според проучване на Федералния резерв за финансите на домакинствата, американците извън най-богатите 20% от населението на страната, са изчерпали допълнителните си спестявания от пандемията и сега разполагат с по-малко пари в брой, отколкото в началото на Covid-19. 

Според проучването на Фед всички групи по доходи са отбелязали спад на салдата си в реално изражение спрямо пика през 2021 г. Но сред най-богатата една пета от домакинствата паричните спестявания все още са с около 8% над нивото им при настъпването на Covid. За разлика от тях най-бедните две пети от американците са отбелязали спад от 8% за този период. А при следващите 40% - група, която приблизително съответства на средната класа в САЩ - през последното тримесечие паричните им спестявания спадат под нивата отпреди пандемията.

Банката на Федералния резерв в Сан Франциско смята, че общият запас от излишни спестявания вероятно ще бъде изчерпан през настоящото тримесечие.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.