Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пътят към финансова независимост на Ани Филипова, бивш банкер от Citi

Ани Филипова, основател на Change Advisory, в предаването "Бизнес старт" 22.09.2023

12:23 | 22 септември 2023
Обновен: 09:40 | 25 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Броят на годините, които са необходими на човек да си осигури финансова независимост варират. Изграждането на финансовите навици се базират на поставяне на цели, а за целта се изгражда бюджет, от който се премахват излишните разходи, това коментира Ани Филипова, основател на Change Advisory, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Ани Филипова е бивш главен оперативен директор на Treasury and Trade Solutions в Citi Asia Pacific, а сега е консултант в областта на фирмената и кариерната трансформация, инвеститор и лектор.

Финансова независимост е, когато пасивните приходи са достатъчни за поддръжка на желания от човек живот, каза Филипова. Пасивните приходи от своя страна са приходи са приходи, в които не „участвате в работния процес“ за изкарването им, допълни гостът. Тя разкри, че и е отнело близо 25 години да постигне финансова независимост, но броят на годините варира в зависимост от уменията, инвестициите и доходите на човека.


„Това е възможност за всеки един човек.“

Основните принципи за управление на личните финанси за гарантиране на пасивните приходи са „обикновени принципи“, смята Филипова. Най-важният, от които е харчът да е по-малък от печалбата. Трябва винаги да бъде създаван бюджет за следене на приходи и разходи и да се инвестира „мъдро“, обясни гостът.


„Да имаш кредитна карта е един от начините да похарчиш много повече пари, отколкото имаш“

Търсенето на знания във финансите и дисциплината при спестявания са ключови за постигането на финансова независимост, каза Филипова.


„С малки стъпки човек може да стигне много далеч“

Тенденцията в САЩ това голяма част от домакинствата да инвестират парите си на фондовата борса, в България е заменена от инвестициите в недвижими имоти. По темата гостът коментира, че е добре да се инвестира в жилище.

“Каквато и криза да настъпи, имаш покрив над главата“

Инвестицията на фондовата борса е трудно да бъде преценена, тъй като само малка част от компаниите търгуващи на борсата докарват достатъчно приходи на инвеститорите си, смята Филипова. Допълни, че тенденциите на пазара се сменят често, за това човек, който смята да инвестира трябва да следи актуални канали за информация по темата.

Гостът разкри, че основното ѝ портфолио е от борсово търгувани фондове. Тези фондове обхващат голям спектър от компании. Те са по-стабилни и инвестицията в тях е по-евтина, но дивидентите и растежа на капитала при такава инвестиция не би била толкова голяма, колкото от рисковите инвестиции, смята Филипова. Други инвестиции, които тя прави е в технологичните компании.

Относно източниците на допълнителен доход, Филипова спомена за икономиката на създателя „creator’s economy”, чрез която хора, използващи ползите на дигиталния свят, създават курсове, книги, дигитални обучения и тн.

„Предполага се, че до 10 години 70% от всички хора ще имат портфолио кариера“, каза гостът.

Това твърдение тя смята, че се обяснява с мащаба на дигиталния свят и множеството възможности, които той дава.

 

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.