Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Почти половината от всички млади американци живеят с родителите си

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 22.09.2023 г.

12:02 | 22 септември 2023
Обновен: 12:21 | 22 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Преместването и самостоятелният живот често се възприемат като признак на зрялост. Но в условията на сложна ситуация, включваща пандемични затваряния, висока от десетилетия инфлация, нарастващи студентски дългове и нестабилен пазар на труда, младите хора все по-често остават да живеят с родителите си. Това каза Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Почти 90 % от анкетираните американци казват, че хората не трябва да бъдат съдени за това, че се връщат да живеят у дома, според Harris Poll в проучване за Bloomberg News. Проучването е проведено сред 4 106 пълнолетни лица през август.

През 2020 г. локдауните по време на Covid-19 доведоха до това, че делът на младите хора, живеещи с родители или баби и дядовци, достигна почти 50 %, което е рекордно високо ниво. В наши дни около 23 милиона, или 45%, от всички американци на възраст между 18 и 29 години живеят със семейството си, което е приблизително същото ниво като през 40-те години на миналия век. За мнозина американската мечта е по-скоро американска илюзия, като почти три четвърти от анкетираните твърдят, че младите хора са в затруднено икономическо положение, което им пречи да постигнат финансов успех. От 329-те млади хора, анкетирани от Harris Poll, които живеят с родителите си, приблизително 70 % казват, че ако не живееха с родителите си, нямаше да са там, където са във финансово отношение. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.