Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мозъчният стартъп на Илон Мъск Neuralink набира участници за клинични изпитания

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 20.09.2023 г.

14:00 | 20 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Neuralink Corp., стартиращата компания за мозъчни импланти, ръководена от милиардера Илон Мъск, набира пациенти за клинични изпитания, каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В публикация в блог компанията каза, че набира пациенти с квадриплегия поради увреждане на гръбначния мозък или амиотрофична латерална склероза (ALS) за изпитанията. Neuralink планира да оцени безопасността и функционалността на своя инструмент, позволяващ на хората да манипулират външни устройства с ума си.

Първоначалната цел „е да се даде възможност на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мислите си“, се казва в публикацията на компанията.

Съобщението бележи дългоочакван момент за стартъпа, който предизвика вълна от интерес в областта на мозъчните импланти.

Въпреки че Мъск е обсъждал далечни цели за Neuralink - като да помага на хората да учат езици или да предават мислите си - той също така последователно е казвал, че първият му проект ще бъде да помогне за облекчаване на мозъчни наранявания.

Няколко други компании, работещи по подобна технология, преди това са успели да вградят устройства в мозъка. Synchron Inc. имплантира първото си устройство в пациент от САЩ чрез кръвоносни съдове, а не чрез мозъчна операция. Synchron вкарва своето устройство чрез хирургически разрез в основата на шията и след това маневрира импланта до местоназначението му в мозъка.

Neuralink каза, че е получила одобрение и от болницата, където ще извърши първите операции, но не посочи името на болницата.

Пътят до следващия набор от изпитания и евентуално широко разпространено внедряване е дълъг. През май Виктор Краутхамер, професор в университета "Джордж Вашингтон" и бивш директор на отдела по биомедицинска физика към FDA, отбеляза: "Обикновено отнема години."

Доставчикът на маркетинг и автоматизация на данни Klaviyo Inc. оцени първоначалното си публично предлагане над пазарния диапазон, за да събере 576 милиона долара в третото голямо листване в САЩ за една седмица, коментира още Кирилова.

Klaviyo и група от неговите настоящи инвеститори продадоха 19,2 милиона акции във вторник за $30 всяка, след като ги пуснаха на пазара за $27 до $29 всяка, според изявление. При тази цена на IPO, базираната в Бостън компания достига стойност от около 9 милиарда долара.

Продажбата на акции идва след дебюта на търговията във вторник от компанията за онлайн доставка на хранителни стоки Instacart, чиито акции поскъпнаха с 12% след нейното IPO на стойност 660 милиона долара. И двете компании следват IPO-то на притежавания от SoftBank Group Corp. дизайнер на полупроводници Arm Holdings Plc, който регистрира най-голямото IPO в САЩ за годината на 5,23 милиарда долара и след това се повиши с 25% в четвъртък в дебюта си на търговия.

Klaviyo имаше нетен доход от около 15 милиона долара при приходи от 321 милиона долара за първите шест месеца на годината, в сравнение със загуба от 25 милиона долара при приходи от 208 милиона долара за същия период на миналата година, според документацията.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.