Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бевърли Хилс трябва да се ориентира към предлагането на по-евтини жилища

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 15.09.2023 г.

14:35 | 15 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Средният наем за новите договори за наем в Манхатън, подписани през миналия месец, е бил 4 400 долара, без промяна спрямо рекорда, поставен през юли, според Miller Samuel Inc. и Douglas Elliman Real Estate. Август често е пикът на сезона на наемите, но се оказа по-бавен в сравнение с май и юни, според Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. Броят на новите договори за наем през август е намалял с 14% спрямо предходната година до 5025. Това каза Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В Бруклин наемите също изглежда са достигнали своя пик. Средната цена е 3 850 долара през август, което е със 100 долара по-малко, отколкото месец по-рано. В северозападната част на Куинс, средната цена се е повишила с 259 долара и е достигнала рекордните 3 900 долара. И в двата района броят на новите договори за наем е спаднал с повече от 40% в сравнение с предходната година.

Рубриката ни отведе и в Бевърли Хилс, където съдия постанови, че градът трябва да изготви нов план, за да спази калифорнийския закон, който го задължава да предлага жилища за жители със средни и ниски доходи. Градът не е успял да изпълни целта на регионалния план за 3 104 жилищни единици, повече от половината от които да бъдат достъпни за домакинства с ниски и много ниски доходи, до 2029 г., според съдебния иск, подаден от "Калифорнийци за собственост на жилищa", организация с нестопанска цел, спонсорирана от Калифорнийската асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Тази седмица съдия от Върховния съд на окръг Лос Анджелис уважи молбата на организацията да нареди на града да преработи плана си. Решението идва на фона на по-широки усилия за прилагане на изискванията за достъпни жилища в Калифорния, където недостигът на жилища в САЩ е един от най-големите в страната. Градският прокурор на Бевърли Хилс заяви, че градът ще обжалва решението на съда.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.