Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Венеция с мерки срещу "свръхтуризма" - градът одобри входна такса в размер на 5 евро

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'', 14.09.2023 г.

12:10 | 14 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Венеция одобри дневна входна такса в размер на 5 евро в опит да регулира броя на туристите, които посещават историческия град и да защити деликатната му екосистема и културно наследство. Според изявление, градът ще стартира пробна програма за таксуване през следващата година, която ще продължи около 30дни. Еднодневните посетители на възраст над 14 години ще трябва да си купят билет за вход, въпреки че работниците и жителите на област Венето все още ще могат да влизат безплатно. Това каза Милен Симеонов в предаването “Бинзес старт” с водеща Роселина Петкова.

Според последните налични регионални данни през първото тримесечие на тази година туризмът в района на Венеция е нараснал рязко с около 2,5 милиона посетители в сравнение с 1,5 милиона предишната година.

Рубриката ни пренесе и в Тайланд, където ще бъдат премахнати визовите изисквания за посетители от Китай и Казахстан през активния туристически сезон, тъй като страната, която разчита на туризма, се обръща към туристическата индустрия, за да подкрепи втората по големина икономика в Югоизточна Азия. Китайските и казахстанските туристи ще могат да влизат в Тайланд без визи между 25 септември и 29 февруари, заяви министър-председателят Срета. Според министъра на туризма  на страната временната отмяна на визи се очаква да привлече 5 млн. допълнителни посетители.

Мярката е част от целта на Тайланд да повиши приходите си от туризъм до нивата отпреди пандемията, като целта е през 2024 г. те да достигнат 3,1 трилиона бата (87 млрд. долара). Досега през тази година Тайланд е посрещнал 18,5 млн. чуждестранни туристи, като до края на годината се очакват 28 млн. Приходите от чуждестранни туристи възлизат на 775 млрд. бат към 11 септември, по данни на Министерството на туризма. Китайските туристи, които са най-голямата група посетители в Тайланд преди пандемията, се считат за изключително важни за възстановяването на местната туристическа индустрия. Междувременно все повече казахстански туристи посещават Тайланд, като през следващите месеци се очаква значително увеличение поради суровите зимни условия в страната.

Цените на апартаментите в Дубай скачат най-много от десетилетие насам- на какво се дължи това? Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да намерите тук.