Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България губи ролята си на лидер в евроинтеграцията на Западните Балкани

Лъчезар Вълев, журналист от БНР, "Хоризонт'', ''Бизнес старт'', 23.08.2023 г.

14:40 | 23 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Най-важните новини от срещата за Западните Балкани в Гърция са, че домакинът ще се включи в обучението на украински пилоти за управление на самолети F-16, както и че Атина ще се ангажира с възстановяването на Одеса. Тя е от историческо значение за Гърция, тъй като там се бележи началото на гръцкото освободително движение срещу османската власт. Това каза Лъчезар Вълев, журналист от БНР, "Хоризонт'' в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова.

''Две геополитически неща бих отбелязал от тази среща. Едното е, че Гърция потвърди западния си категоричен курс за подкрепа на Украйна. Второто, което бих откроил е свързано повече с България и това, че срещата в Атина показа, че страната ни като че ли губи ролята си на лидер в евроинтеграцията на Западните Балкани - нещо, което беше зададено не чак толкова отдавна по време на българското европредседателство, но знаем, че то леко накуцва поради трудните отношения с Република Северна Македония.''

Според Вълев срещата не получи толкова голям отзвук, тъй като основната тема бяха самолетите F-16, които Украйна чака от доста време. Той допълва, че с позициите си на тази среща Гърция стана част от 11-те държави, формирали се през м. май, които поемат отговорността да обучат пилоти и да изпратят военни самолети на Украйна.

В ефира на предаването гостът коментира и пожарите в Гърция, като разказва, че премиерът е свикал извънредна среща на лидерите на всички парламентарно представени партии там, за да да може да се вземе политическо решение и да се предприемат допълнителни мерки. По последни данни ситуацията остава тежка. Все още е налице и опасността пожарът да премине границата с България. Въпреки стихиите обаче гръцкият туризъм се развива изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.