Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стоян Недин: Търсим перспективни AI компании, но инвестираме и в хардуер

Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners, в "Бизнес старт", 08.06.2023

12:40 | 8 юни 2023
Обновен: 14:07 | 8 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Надеждният екип представлява над 50% от успеха на един стартъп. Vitosha Venture Partners е избрала девет компании, в които да вложат 1 млн. евро, като общото между тях е, че решават много очевидни проблеми. България има потенциал за предприемачество в сферата на хардуера, при чиповете, но особено в аутомотив сектора, заради ноу-хау, което черпим от компаниите, работещи в България. Вярвам и за мен е лична цел развитието на предприемачество в хардуера и специално в аутомотив сектора. Секторът на изкуствения интелект е твърде динамичен и труден за инвестиране, заради дългосрочната непредвидимост, но имаме експозиции. Това каза Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Екипът е доста по-важен от идеята на компанията, защото когато пред нас стоят едни умни, надъхани, мотивирани, те ще адаптират своята идея и модел, ще вземат необходимите решения, ще привлекат нужните партньори и кадри, така че нещата да вървят напред. Ако, обаче, виждаме човек, който е зает с три-четири неща и през последните четири месеца не е направил нищо повече от това да разказва една и съща презентация и да представя една и съща идея на различни хора, не се е обадил на нито един партньор или клиент, то това е показателно. Надеждният екип е над 50 процента от успеха. 

На този рунд за финансиране избрахме девет компании, в които вложихме общо около 1 млн. евро. Компаниите са много различни, но си приличат по това, че решават много очевидни проблеми, като например компания, организираща търгове за автомобили (ако искаш да продадеш колата си на пазарна цена без да се налага обявата ти да стои в куп сайтове), платформа за ефективно организиране на събития (искаш да намериш място за събитие, което организираш, но си объркан от процеса) и други - общо девет подобни стартиращи компании, сподели гостът. "Имаме дори компания, която решава проблема на всички собственици на домашни любимци, които тръгват на почивка или друго пътуване, и им се налага да оставят на някого домашния си любимец". 

На въпроса дали има достатъчно компании в България, които произвеждат хардуер, гостът каза: "Не бих казал, че има достатъчно такива компании, още по-малко "хубави" такива. Със сигурност са недостатъчно. Много повече са компаниите, които привличат нашето инвестиционно внимание, са в софтуера. Ще се радваме да видим повече компании в хардуера, имайки предвид, че в България се изграждат доста аутсорсинг производства в хардуера, не само на чипове, но особено в аутомотив сектора. Делът във БВП от тази индустрия е впечатляващите 10 млрд. лева и на това не се обръща достатъчно внимание. 70 хил. души работят там. Именно това ноу-хау, което черпим от тези компании, за които се работи, вярвам, и за мен е лична цел, може да бъде следваща основа за предприемачество в хардуера и специално в аутомотив сектора.

Изкуственият интелект е нещо, което няма как да не се включва вече, защото почти всяка компания, която кандидатства с идея, може да бъде подпомаган, ако не и изцяло насочван от изкуствен интелект. Ние имаме експозиции в този сектор. Секторът ще бъде твърде динамичен и за това не е много лесен за инвестиране, защото ние, като инвеститор гледаме дългосрочни конкурентни предимства. А предвидимостта в този сектор, който тепърва започва, е много трудна, но със сигурност ще рефлектират върху всички технологични компании. 

Колко успешни са платформите за търгове на автомобили в чужбина? Какво представлява стартъпът за производство на калаени сплави, в който Vitosha Venture Partners инвестира и какви са перспективите? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.