Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът може да пести данъци, като дарява храна за 1.5 млн. нуждаещи се българи

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, "Бизнес старт", 23.02.2023 г.

13:10 | 23 февруари 2023
Обновен: 13:10 | 23 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Растящата инфлация и ръста на цените на основните хранителни продукти особено силно засягат хората в нужда, на които помага Българската хранителна банка. През 2022 г. БХБ е оказала подкрепа на над 64 000 души, но това са малка част от над 1.5 млн. нуждаещи се българи. С механизмите на хранителното банкиране може да се окаже помощ на тези хора, като се спаси от изхвърляне храна за над 1.2 млрд. лева годишно в България. Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"За 2022 г. храната, което е била дарена и преразпределена при нас, достига стойност от над 1.854 млн. лв., което е сериозен ръст в сравнение с всички предходни години. Увеличението се дължи на много подобрената законова рамка - не съществуват вече никакви пречки храната да бъде дарявана. Отпадна изискването бизнесът да маркира дарената храна, двойно беше увеличен прага за даряване - всяка компания вече може да се възползва до 1% от годишния си оборот в стойност на дарена храна."

БХБ работи с над 130 български компании с различен размер, но има много по-голям потенциал за развитие на тези практики, добави Миланова.

"Стойността на храна, която може да бъде спасена - а това са около 300 000 тона годишно - би надхвърлила 1.2 млрд. лева. Това е реална част от БВП, която може да бъде оползотворена и директно инвестирана в социалната система на държавата."

Това е практически възможно чрез ясната система на хранителното банкиране, като БХБ има капацитет да се справя с увеличен приток на дарения, каза Миланова. Има нужда от по-сериозна информационна кампания, която да запознае бизнеса с възможностите и ползите от съвместната работа с БХБ.

"Ние сме на разположение на хранителната индустрия, бихме реагирали веднага. В данъчен аспект стимулите са достатъчно сериозни, а няма и никакви административни пречки, които да възпрепятстват компаниите."

БХБ има капацитет да обслужва и разпределя всякаква категория храна - най-често се получават храни с най-бърз оборот, но има нужда и от по-дълготрайни храни, които биха били ценен резерв при спешни ситуации. БХБ е участвала в посрещането на първите бежанци от войната в Украйна, като е разпределила храна на над 40 000 души за над 400 000 лв. през цялата 2022 г.

Как БХБ работи с общини и доброволци може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.