Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Storytel: С 40% се увеличиха часовете изслушани аудиокниги в България през 2022 г.

Лиза Василева, мениджър на Storytel за България, в "Бизнес старт", 02.02.2023

13:30 | 2 февруари 2023
Обновен: 10:22 | 3 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Като тенденция в глобален мащаб, посоката на движение е много позитивна за аудиосъдържанието като цяло и за забавното съдържание като цяло. Аудиосъдържанието е много малка част от него, видеото е много по-голямо, музиката е много по-голяма, но прогнозите са петкратно увеличение на глобалния бизнес за аудиосъдържание - от около 5,4 млрд. долара до към 30 млрд. долара до към 2030 година. Това каза Лиза Василева, мениджър на Storytel за България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Това, което можем да очакваме от бранша и от платформата в бъдеще е свързано, както с нови неща, така и с припознаване на някои стари форми, като многогласовите озвучавания, които са по-скоро близки до аудиодрама и аудиопиеса, добави Василева. "Аудиокнигата традиционно се озвучава от един глас. Подкастите със сигурност набират скорост и ние неминуемо се обръщаме и към тях, и като дистрибуция, и като издатели на интересни теми. Традиционната аудиокнига, озвучавана от самия автор, е ниша сама по себе си, както и озвучаването от известен глас, тъй като гласът носи толкова много емоция в разказа".

"2022 година бе една много динамична година за много от бизнесите на пазара на аудиокниги, както в България, така и глобално. Услугата се харесва все повече. В глобален мащаб имаме над 2 млн. потребители, като услугата е активна на 25 пазара. В България също интересът е все по-голям, като все повече издателства се обръщат към аудиокнигите в търсене на нови потребители и на нов начин за достигане до четящите хора и хората, които биха проявили интерес към литература". 

"Storytel е публична компания, базирана в Стокхолм, която се търгува на борсата и не можем да споделяме локални числа за нито един от пазарите, освен глобалните числа", каза гостенката. "Но това, което можем да кажем със сигурност, е, че консумацията расте активно. Имаме за 2022 година над 7 млн. часа в България изслушани аудиокниги, като в голямата си част това е съдържанието ни на български език. Каталогът ни също расте много бързо. Днес имаме 4000 аудиокниги на български език, като за последните четири години това е един много бърз растеж и е основният ни акцент в работата - създаване на аудосъдържание с местни гласове, с местни автори за локалната аудитория". 

Ръстът при изслушаните часове от български абонати за една година, 2022 спрямо предходната, е около 40%, сподели събеседничката. "За една година библиотеката нарасна с 1000-1500 заглавия, като част от тях се дължат на това, че издателствата вече подхождат с по-голям интерес към създаването на аудиокниги, а и по-голямата част са книги, създадени от нас. Като аудиосъдържанието не включва само аудиокниги, а и аудиосериали, подкасти и др. Разнообразието расте". 

По отношение на предпочитаните жанрове Василева каза, че целта е да бъде "разнообразно - точно като в една книжарница" - от български класики, съвременна литература, детска литература, криминални романи, романтични до подкасти, оригинално съдържание във формат на аудио сериали. 

"Българските аудиосериали са много слушани. "Мамник" е такъв съвременен български хит от Васил Попов. Жанрът е криминален, дори хорър. Романтичните произведения също са много търсени, както и селфхелп литературата". 

Относно процесът на създаване и основната инвестиция в създаването на аудиосъдържание гостенката каза, че Storytel, освен платформа за потребление, е също и дигитален издател на съдържание и в България е сред най-големите такива. "Моделът е придобиване на права от авторите или притежателите на тези права, придобиване на правата за превод в България в партньорство с местните издателства, които най-често са инвестирали в тази част от продукцията. След това тази продукция влиза в нашите студиа. Имаме собствени студиа в София и работим с над 100 известни български актьори - гласове от българското радио, телевизия и сцената. Това е начинът, по който една книга достига до Storytel като платформа".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.