Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Bottleship VFX – българско студио за визуални ефекти се цели в „Оскар” с Marcel

Христо Велев, основател и управляващ директор на Bottleship VFX, в „Бизнес старт”, 27.01.2023

13:15 | 27 януари 2023
Обновен: 22:46 | 29 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Българското студио Bottleship VFX участва в създаването на визуалните ефекти на номинираната за "Оскар" анимация Marcel the Shell with Shoes On. Този проект беше необикновен за нас, защото работим основно по грандиозни ефекти от типа „светът около нас драматично се разрушава“. В Marcel персонажите са мънички и сладки, впускат се в най-различни приключения. Нашата работа беше да им вдъхнем живот, разказа Христо Велев, основател и управляващ директор на Bottleship VFX, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Докато работихме по ефектите, си представяхме филма като трогателна и стопляща сърцето история за току-що пораснали деца, сподели Велев. 

Събеседникът обясни, че работата им по анимацията е била свързана с добавянето на  визуални ефекти към вече заснет материал. Например към колона мравки трябваше да добавим, че носят доматче. Направихме и анимация как бръмбар разтваря крилата си.

„Целта е някои неща да се направят физически, а други да се направят като анимация при нас. И когато се слеят, никой да не разбере къде точно е границата. Това го прави вълшебно.“

Студиото ни беше открито от продуцентите на Marcel the Shell with Shoes On чрез хора, с които преди сме работили заедно, разказа събеседникът.

Що се отнася до това дали българските създатели на специални ефекти са конкурентни на световния пазар, Велев изтъкна, че имаме много талантливи хора, които работят в тази индустрия в световен мащаб, но само малка част от тях работят в България. В повечето места, където се развива този вид творческа индустрия, тя е поощрена от публични програми и нашите клиенти отиват на тези места да харчат парите си. И за да можем да сме конкурентоспособни, трябва нашата програма, която е току-що започваща, да набере сили, за да може да се изравним по привлекателност с тях.

„Ние не сме дестинация за евтин труд. В нашия бизнес всичко опира до талантливи и работливи висококвалифицирани хора. Това, което правим, е много високотехнологично приложно изкуство. Цените за труд растат, това е добре, защото хората трябва да са добре платени”.

Секторът на визуалните ефекти все още не е много развит в България и трудно се намират хора за работа. Стремим се да даваме безплатно обучение, да говорим на събития, за да може да дойдат хора в тази индустрия и техните опит и умения да растат. Има зараждаща се екосистема в сектора на визуалните ефекти, но трябва семенцето да се полива, за да може да порасне.

Стрийминг компаниите се стремят да създадат своя интелектуална собственост и това ги кара да инвестират много в създаването на продукти като нашите, разказа гостът.

„Стрийминг платформите изместват традиционните киностудия като най-активни възложители на визуални ефекти. В Bottleship VFX най-много сме работили за Netflix. Впечатлението ми от тях е, че са големи професионалисти, знаят за какво става въпрос и се разбираме с една дума.”

Направихме ефектите по филма на Теодор Ушев „ф1.618”, който в момента може да се види по кината,  и това е един от малкото ни български проекти.

Българите във визуалните ефекти по света са повече, отколкото човек би очаквал за нашето население и имаме възможност да направим много хубави неща в тази индустрия, отбеляза Велев.

Какво трябва да учат учениците, за да се реализират във VFX индустрията и как се използва изкуствен интелект във визуалните ефекти?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.