Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Децата смятат хазарта за част от ежедневието заради агресивната му реклама

д-р Десислава Безинска-Шеинкова, специалист по хазартни зависимости, в „Бизнес старт”, 09.01.2023

12:25 | 9 януари 2023
Обновен: 09:51 | 13 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

През последните една-две години има сериозен ръст на хората в България, потърсили помощ заради хазартна зависимост. У нас няма данни колко хора страдат от този проблем,  но за съжаление вече почти няма човек, който да не познава или да не е чувал за някой с хазартна зависимост.  Най-потърпевши от агресивните реклами на хазарт са нашите деца, които не могат да отсеят манипулацията и започват да смятат хазарта като нещо нормално и част от ежедневието, коментира  д-р Десислава Безинска-Шеинкова, специалист по хазартни зависимости, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Поради тази причина държавата трябва да се намеси относно часовете, в които да се излъчват тези реклами, както и в какво количество да са те. Рекламата от известни личности създава лъжливото усещане, че едва ли не човек ще стане известен, ако се занимава с хазарт или ще срещне тези известни личности в залата, отбеляза Шеинкова.

„Етапите на пристрастяване  са проба – употреба - злоупотреба – зависимост”, сподели събеседникът.

По думите на експерта най-честият симптом, че човек е развил хазартна зависимост, се забелязва във финансово му положение. Зависимият работи на няколко места, взел е два или три бързи кредита, а все няма пари у себе си и започва да търси пари от приятели, което не е нормално, при положение, че работи толкова много.

Последиците за хазартно – зависимите хора са свързани със загубени апартаменти, коли, къщи, работни места, губят се цели бизнеси и не един и два бизнеса за фалирали заради хазартна зависимост, посочи експертът и допълни, че най-тежката последица е загубата на близките хора.

„Близките спират да вярват на този човек, че ще се оправи, че ще предприеме някаква стъпка, за да се възстанови. Човекът остава сам. Често има развалени бракове и  деца, които не искат да виждат родителите си. Най-страшна е загубата на социалната среда”.

Хазартната зависимост се преборва много трудно, най-напред всичко започва с признанието, че човек има проблем  и след това трябва да се потърси специализирана помощ.

Как се преборва хазартна зависимост? Какви са методите за справяне с патологично разстройство?  Ще бъде ли полезен регистърът на уязвимите лица и колко души фигурират в него?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.