Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българските птицевъди имат шанс за повече и по-печеливш износ

Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите, в "Бизнес сттарт", 28.11.2022

13:22 | 28 ноември 2022
Обновен: 14:07 | 28 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Епидемията от птичи грип е най-силна там, където има прелет на диви птици и близост до големи водни басейни. Великобритания е в риск, защото е заобиколена от вода. България също, но ние сме по-добре подготвени и положението е спокойно.  Сега българските птицевъди имат по-голяма възможност да изнасят продукцията си и то на много привлекателни цени. Това каза Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Гълъбов коментира избухването на птичи грип в Обединеното кралство и последвалия остър недостиг на яйца в магазинната мрежа.

Към момента ние сме, може би, малко по-подготвени, защото през последните две три години имаше случаи на птичи грип и фермите взимат наистина много сериозни мерки за биосигурност, подчерта гостът. В момента във Великобритания от птичи грип е засегнато „15-20% от поголовието“ на птиците, а при носачките процесът по възстановяване, след като в една ферма е избухнала зараза трае по-дълго – „подрастването и жизнените цикли са доста по-дълги“.

България традиционно изнася около 30% от производството си. Около 10% от българското потреблението е на яйца от ЕС, а от трети страни почти не постъпват яйца, дори за индустрия. Това съотношение вероятно ще се запази. Може би ще намалее делът на яйцата от страните членки на ЕС, тъй като българският потребител не е най-богатият в Европа, прогнозира Гълъбов.

"Страните като нас, които имат по-високо производство и имат потенциал да изнасят, определено ще се ориентират към износ".

Гълъбов все пак апелира към българските фермери да изпълняват поръчките си към български доставчици, защото „обществената полза от сектора ще се види именно в едни такива моменти на криза“.

„В края на краищата ние имаме поддръжката през последните тежки години и от държавата и от европейските фондове, за да може днес да имаме модерно птицевъдство“.

Заедно с Агенцията по безопасност на храните, птицевъдите са предприели мерки за противодействие на риска от разпространение на птичи грип, като се повишава биосигурността, подобрява се системата за бързо оповестяване и за ликвидиране на огнища, ако такива се констатират, както и за бързо обезщетяване на засегнатите стопанства. По думите на събеседника възстановяването на производството може да стане в рамките на три месеца, след едномесечна работа по обеззаразяване.  

Във Великобритания бързо ще се реши проблемът с недостига на яйца с внос от страните-членки на ЕС, а може би ще се прибегне и до внос от трети страни, подчерта председателят на Съюза на птицевъдите. Той добави, че е по-сериозен рискът пред САЩ, където също има проблеми с заболяването, защото ако един такъв глобален пазар се срине, ще има сериозни сътресения. Гълъбов обясни, че ако в България една ферма средностатистически е с 200 000 или 150 000 броя птици, то във Великобритания този брой е 1,5 млн. птици, а в САЩ - 10 млн. птици. 

Ключов рисков фактор е свободното отглеждане на кокошки, което във Великобритания обхваща 80% от производството, докато в България не е силно разпространено. Тази технология е „чист популизъм“ и ЕС трябва да преразгледа подхода си към темата. „Преди да кажем „не“ на клетките", трябва да сме на ясно с повишения риск от контакт с дивите птици и огромната опасност от избухване на заразата с птичи грип.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.