Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският суперкомпютър Discoverer ще помага за по-добра градска среда в София

Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в „Бизнес старт”, 16.11.2022

13:30 | 16 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Българският суперкомпютър Discoverer ще бъде използван за подобряване на градската среда в София. Започваме работа със  Столична община с оглед подобряване на редица процеси в столицата и се надявам в рамките на следващата година това да бъде усетено от всички, които живеят на територията на нашия град, каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Коментирайки за какви проекти е използван българският суперкомпютър Discoverer досега,  Статев посочи, че през последната година са били привлечени два класа клиенти – академични и бизнес клиенти.

„Към настоящия момент имаме потребители от Италия, Нидерландия, Австрия, Испания, Белгия, Франция и, разбира се, от България”.

Факт е, че Discoverer е разпознат като мощна платформа, в която може да се моделират и симулират процеси, за да се постигат пробиви в науката. Още от самото начало, когато беше замислен Discoverer обаче, идеята беше той да излезе от лоното на чисто академичните изследвания и да стане достъпен за бизнеса, като включително се занимаваме и с курсове за обучения на бизнеси, които не са специализирани в областта на високопроизводителните изчисления.

"В началото на годината подписахме договор с Hewlett Packard Enterprise и благодарение на него изградихме платформа, която предоставя познания, модели и софтуери на бизнеса, така че бизнесите лесно да могат да изпълняват определени свои изследвания или да създават продукти. Цените, които предлагаме за бизнеса, са по-добри от цените на големите платформи като Google и Amazon", подчерта Статев.

Тази платформа вече е използвана за анализ на данните от мегаполиса Истанбул с оглед на оптимизиране на редица процеси, свързани с транспорта, с чистотата, с достъпа до училище, тоест за подобряване на градската среда.

Взаимодействаме много добре и с българската Агенция за подпомагане на малките и средни предприятия и услугите на суперкомпютъра са достъпни за тези компании чрез ваучерната схема на Агенцията, като част от стойността е за обучение и част от стойността е за компютърно време.

Що се отнася до плановете за развитие на Discoverer, Статев посочи, че чрез партньорство със Софийския университет, във факултета по „Математика и информатика” вече има магистърски програми по квантово програмиране и квантови изчисления.

„Защото даже и да изградим машина-симулатор на квантов компютър или един ден да придобием такъв, ако нямаме подготвени кадри да го ползват, всъщност нищо не сме направили”.

Още за това какви са плановете за разширяване на капацитета на Discoverer вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.