Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Цветанка Минчева: Няма да има резки промени в кредитните политики на българските банки

Цветанка Минчева, зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България, 07.10.2022

13:40 | 7 октомври 2022
Обновен: 16:19 | 8 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Не очаквам резки промени в кредитните политики в България. Българският пазар е постигнал такова ниво на матуритет, което за последните години показа, че темповете на кредитиране са здравословни и че то е поставено на здравословна база. Това каза Цветанка Минчева, зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България, главен изп. директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

Очакваме краткосрочна плитка рецесия спрямо момента през следващите две тримесечия, каза още Минчева. "Нашата прогноза за ръста на БВП за тази година е 3,2%, докато за следващата година реалният ръст на БВП се очаква да намалее до 0,5%".

Основният фактор, който очакваме да повлияе и на България, е високата инфлация - от една страна тази на енергийните източници, но от друга страна и при храните, което се очаква да допълни инфлационните процеси през следващата година, допълни гостенката. По думите ѝ очакванията са, че инфлацията "определено няма да бъде толкова краткосрочна, а ще остане феномен, с който ще трябва да се справяме през следващата година".

Покачването на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка банкерката коментира така: “От доста време всички очаквахме обръщане на цикъла на лихвената политика на ЕЦБ и това не е изненада. Очаква се да има и още увеличения. За кредитите, които са деноминирани в евро и в лева това прехвърляне се случва веднага. Но нашата банкова система е структурирана така, че повечето кредити са в лева. Тоест, не са директно свързани с тези основни лихви, а има различни механизми, по които те се пренасят в цената на кредитите”.

Повечето банки имат методология, която е базирана и на средната цена на депозитите, обясни Минчева. "Тази методология е ясно разписана в условията на кредитите. Ако клиентът е взел кредит с фиксирана лихва, той няма да бъде засегнат".

"Не бива да се плашим, че идва нещо драматично. Да, цената на парите вече е по-скъпа. Живеем в друг икономически цикъл и трябва да си правим сметката как да управляваме парите си. Но ние винаги сме били, не бих казала консервативни, а практични. Нашата банкова система придоби едно ниво на зрялост през последните години, което ме кара да вярвам, че системата е в много по-добро състояние, в сравнение с това, което бе преди години". 

България е свързана с европейската икономика и ние в момента се възползваме от това. Европейските лихви са тези, които влияят на нашата лихвена политика. Смятам че това е един позитивен фактор, ефектът от който ние видяхме. От друга страна вървят процесите на т. нар. конвергиране на българската система, на българските цени в банкирането (особено в банкирането на дребно) към тези на европейските пазари. Така че, вярвам, че ще има различни фактори, които ще влияят в бъдеще в различни посоки на тази цена, допълни Минчева.

"Нашият пазар е гъвкав и динамичен, с много бързо ниво на реакция. По-скоро вярвам, че банките много бързо ще се адаптират спрямо икономическия цикъл и търсенето на кредити на пазара. Не очаквам за дълго време да има разминаване в политиката".

Как банките допринасят за пътя на Европа към енергийна ефективност и как българските банки се справят с това предизвикателство? Българският бизнес откликва ли на общият стремеж към зелени проекти и какъв е процентът на българските компании, които инвестират чрез банкови заеми в тази посока? Как банките в България се подготвят за процеса по влизане на страната ни в еврозоната?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.