Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът не може да планира заради политическата несигурност, а фалитите започнаха

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, "Бизнес старт", 03.10.2022 г.

12:14 | 3 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Ако не се състави редовно правителство след предсрочните избори, продължаваме да сме в ситуация, в която никой в страната не е наясно с близкото бъдеще. Много от компонентите в ценообразуването на стоките и услугите непрекъснато се променят, като в отделни сфери има и свиване на пазара и отпадане на малки компании. Растящата инфлация, цените на енергоносителите, работните заплати и намалените обороти са сред "лавината от фактори", които застрашават малкия бизнес, особено в селските райони. Това коментира Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

"В различните икономически сектори положението е различно, но всички са разтревожени, защото не е възможно да планират дори краткосрочно... Очакват се фалити и те вече започнаха в някои сфери. Част от фирмите, които са ориентирани за износ и са жизнеспособни, успяват да запазят позиции; тези, които в кризата натрупаха по-добри обороти и пазарни позиции, също са добре - но много фирми от традиционните за българската икономика бизнеси изпитват много сериозни затруднения и трябва да получат подкрепа, за да не затворят."

Бизнесът разчита до голяма степен на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, за които са нужни да бъдат гласувани закони от работещо Народно събрание.

"За разлика от политиците бизнесът не е на мандатен принцип и всеки ден трябва да отстояваме нашите позиции на пазара. Много колеги чакат с надежда, че ще има правителство, за да може да прогнозират как ще мине тежкия сезон, за който не всички са успели да се подготвят, а тези които са - не знаят какви промени да очакват."

Повишаването на цените на тока, природния газ и други суровни директно увеличават цените за крайния потребител и трябва да се търсят варианти за подкрепа на малкия бизнес в посока на заетостта, като се изполват всички налични публични ресурси, каза Негулова.

Програмата за развитие на селските райони има остатъчен ресурс и все още не отворила една от основните мерки в подкрепа на неземеделските инвестиции, даде за пример Негулова.

"Липсата на редовно правителство забавя много процеси, свързани с междуведомствената координация на всички ведомства, които имат пари и могат да ги насочат към малкия бизнес... Очакванията на бизнеса са че ще може да се възползва за инвестиции във ВЕИ, енергийна ефективност, но в средносрочен план нямаме никаква идея какво да планираме в своите инвестиционни намерения... Едно редовно правителство трябва да покаже програма за четири години, за да може всеки да се ориентира какво може да направи със собствени сили, дали има вариант и как да се подготви да ползва публичен ресурс".

Няма развитие по проекта за мрежа от центрове за подкрепа на малкия бизнес, защото предишното правителство "не успя да разбере смисъла от нея", каза Негулова.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.