Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta прекрати руска кампания за фалшиви новини срещу Украйна

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 28.09.2022

12:55 | 28 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Компанията за социални медии Meta е открила общо над 1600 акаунта, както и 700 страници в платформата си Facebook и около 30 профила в платформата за снимки и видео Instagram, които са принадлежали на голяма руска пропагандна мрежа. Кампанията за фалшиви новини е била насочена към потребители във Франция, Италия, Великобритания, Германия и Украйна, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Компанията майка на Facebook нарече това „най-голямата и сложна операция с руски произход, която сме прекъснали от началото на войната в Украйна". По думите на концерна тя представлява необичайна комбинация от изтънченост и груба сила. Подправените уебсайтове и използването на много езици са изисквали както технически, така и лингвистични инвестиции. От друга страна, усилването в социалните медии е разчитало предимно на груби реклами и фалшиви акаунти. Всъщност по-голямата част от акаунтите, страниците и рекламите в платформите са открити и премахнати от автоматичните системи още преди Meta да е започнала разследването си.  

Meta редовно съобщава за премахването на този тип мрежи от своите услуги за социални медии след откритието, че руските тролове са използвали Facebook, за да се намесят в изборите в САЩ през 2016 г. Компанията често обявява най-забележителните от своите координирани премахвания на неавтентични мрежи и всяко тримесечие публикува доклад, обобщаващ премахванията на различни мрежи от нейните услуги. 

Прегледът на профили в Twitter Inc, извършен от съветници на Илон Мъск, не потвърждава твърдението на милиардера, че броят на фалшивите потребители е "много по-голям" от 5%, както той твърдеше, когато заяви, че прекратява сделката за придобиване на Twitter през юли, заяви адвокат на социалната мрежа пред съдия във вторник.

Документите, получени от двама специалисти по данни, наети от Мъск, показват, че в началото на юли те са оценили дела на фалшивите акаунти в платформата на 5,3% и 11%, заяви адвокатът на Twitter пред съдията от Делауеър, цитиран от Ройтерс. 

„Доколкото можем да кажем, нито един от тези анализи не подкрепя това, което Мъск каза на Twitter и съобщи на света в писмото за прекратяване на договора", каза адвокатът Брадли Уилсън.

През април Мъск постигна споразумение да придобие Twitter за 44 млрд. долара, но в рамките на няколко седмици се оплака, че броят на акаунтите на ботове е много по-голям от оценката на Twitter, според която те са по-малко от 5% от потребителите. На 8 юли Мъск заяви, че действителният брой е „безумно по-висок" и че Twitter го е подвел, което му позволявало да се откаже от сделката без санкции.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.