Apple започва да пренасочва производството си извън Китай към Виетнам и Индия

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.08.2022

14:28 | 17 август 2022
Автор: Таня Жекова

Apple и китайският му доставчик Foxconn са започнали тестови производства в Северен Виетнам, като компанията желае да пренасочи и други части от производството си в страни като Виетнам и Индия заради проблемите с веригите за доставки и геополитическото напрежение между САЩ и Китай. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Индия, вторият по големина пазар на смартфони в света, заедно със страни като Мексико и Виетнам, стават все по-важни за подизпълнителите в производството на големите американски компании, тъй като те се опитват да диверсифицират производствата си далеч от Китай.

Миналата седмица тайванският производител Foxconn беше по-предпазлив в прогнозите си заради забавянето в продажбите, цитирайки забавянето на търсенето на смартфони след бума, подхранван от пандемията.

Подобно на други световни производители, Foxconn се бори със сериозен недостиг на чипове, който навреди на производството им, тъй като проблемите с веригите на доставки от пандемията останаха и войната в Украйна допълнително обтегна логистичните канали.

В същото време американските производители на чипове се опасяват, че растежът на центровете за данни може да се забави.

Облачните центрове и центровете за данни са най-силният сектор и клиент в индустрията на чиповете, но може би и следващият й проблем. Данните показват, че растежът може да се забави след бума през ерата на COVID, тъй като тогава потребителите се регистрираха за базирани на облак развлечения и компаниите преоборудваха офисите си.

Сега обаче икономистите обсъждат вероятна рецесия, рекламодателите затягат портфейлите си и инвеститорите смятат, че отслабването е неизбежно.

Big Tech отчете по-бавни годишни темпове на растеж на приходите от облак през този сезон на печалбите - Google Cloud на Alphabet Inc е спаднал с над 8 процентни пункта, Azure на Microsoft Corp е спаднал с 6 процентни пункта, а AWS на Amazon.com е спаднал с над 3 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие.

Натаниел Хармън, изследователски директор на YipitData, каза, че ръстът на приходите на облачния пазар все още е значителен, въпреки че се отбелязва, че има слабости, които се прокрадват в региони като Европа.

Трите компании заявиха по време на пандемията, че ще държат оборудването на центровете за данни по-дълго, в някои случаи до шест години, за да спестят пари.

„Ако възнамеряват да намалят разходите си за увеличаване на капацитета на центровете за данни това означава по-малко поръчки за чипове от Intel или AMD“, каза Глен О'Донъл, директор на изследванията във Forrester Research.

Тази загриженост се засили със спада, отбелязан от Intel Corp и AI групата с 16 процента до 4,6 милиарда долара в последните отчетени тримесечни печалби, което се разминава с прогнозите на Wall Street с близо 2 милиарда долара.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.