Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Успешните стартъпи трябва да имат не само качествени, но и търсени продукти

Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur, "Бизнес старт", 22.07.22

13:42 | 22 юли 2022
Обновен: 12:26 | 27 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Делът на успешните стартъпи е малък, защото компаниите се затрудняват да превърнат идеите си в маркетингово успешни продукти, но промяната в подхода може да промени това. Това коментира Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Текущият дял на успешните стартъпи е само около 10%. Когато анализираме причините за този нисък успех, един от основните фактори е, че се създават изключително добри продукти, които не решават проблеми, за които хората или бизнеса биха платили“, казва той.

Icanpreneur е платформа, която помага на технологични предприемачи да превърнат идеята си в успешен продукт. Наскоро тя привлече ангелско финансиране в размер на 200 хиляди евро. Гостът разказва, че платформата помага на хората с това да изразят идеята си по структуриран начин, с което да покажат бизнес модела на компанията - как би генерирала добавена стойност за потребителите и как би осигурила приходи и клиенти.

„Първата стъпка е да трансформираме мисленето за първоначалната идея - не като гениално хрумване, а като хипотеза. Идентифицираме кои са нещата, които сме допуснали за верни, а не сме доказали и не са факти. Няма смисъл да проверяваме дали продукта може да бъде създаден преди да видим дали хората са готови да платят за тази идея“, споделя той.

По негови думи има много хора, които биха били много добри предприемачи, но не са стават такива. „Това са успешни служители на компании. Много млади предприемачи са своенравни, но успешните предприемачи не са, защото имат много опит и знания, а знаещият човек оценява реалистично възможностите си. Ние се надяваме да достигнем както до хора, които са се пробвали без никакви средства да бъдат предприемачи, така и до хора, които работят 10 години в дадена сфера и имат желание да стартират нов продукт“, казва Колев.

Според него най-голямото предизвикателство е „да успеем бързо да съберем успешни пилотни проекти, които да минат през нашата платформа. Гледаме на това като на предизвикателство, но съм щастлив от подкрепата на ангелите, от подкрепата на екипа и от реакцията на обществото. Получихме доста положителни отзиви, което е важно“, смята той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.