Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След скандала с Uber за ЕС предстои тежката мисия да регулира лобизма

адв. Христо Василев, в „Бизнес старт”, 12.07.2022

13:21 | 12 юли 2022
Обновен: 17:40 | 12 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Случаят с Uber е тежък скандал в сърцето на Европа, който изкарва мръсните тайни на водещи европейски политици и отново повдига въпроса за лобизма – доколко той трябва да бъде регулиран и как трябва да се използва. Това коментира адв. Христо Василев в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Тази дейност трябва да излезе на светло, да се знае кой лобира, за какви дейности и компании лобира”, подчерта събеседникът.

Лобизмът като дейност е много строго регламентиран в САЩ. Закони за лобизма има също в Австралия и Бразилия. В Европа - само в Полша, има специален закон за лобизма.

В България има проект за Закон за публичност на лобизма още от 43-то Народно събрание.

„Тогава не се получи дискусия в обществото за този закон и темата заглъхна. Това е жалко, защото приемането на такъв закон би било по-висока стъпка в нашето правоприлагане”.

Без закон в България лобизмът се случва на тъмно. Без да се знае кой лобира, за какво лобира и как се случват нещата. Именно това е порочността на системата. Може само да гадаем кой лобира и дали тези лобистки практики не нарушават законите, посочи гостът.  

По думите му има много лобистки практики в България, които са на тъмно, не се знае кой и за какво лобира, а после в Народното събрание се приемат абсурдни поправки на законите, дори и без обществено обсъждане.

Попитан дали в енергетиката е най-силният лобизъм в България, събеседникът каза, че в сфера, в която има големи пари, са насочени най-много интереси и големи акули, които искат да усвоят тези пари.

Това, което Макрон е извършил, не е лобизъм. Това е изкривено понятие на лобизма и не трябва да се прави. За хора на висши държавни позиции е абсолютно недопустимо да използват такива практики.

„За ЕС предстои тежката мисия да регулира лобизма в рамките на правото на Евросъюза, така че в бъдеще да бъдат избегнати такива скандали. Добрите практики в държавите, където има специални закони за лобизма, показват, че лобизмът може да бъде възприеман и като антикорупционна мярка, като ограничение на корупцията, макар това да не трябва да се абсолютизира”, подчерта адв. Василев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.