Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Скъпите захар, ток и газ „разтегнаха“ цената на локума

Кемал Пекер, управител на фирма "Еурео", производител на локум и халва, Бизнес старт, 08.07.22

12:40 | 8 юли 2022
Обновен: 16:41 | 8 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Повишените цени на основни суровини, като захарта и постоянно растящите цени на тока и газа са голямо предизвикателство пред производителите на захарни изделия. Това коментира Кемал Пекер, управител на фирма "Еурео", производител на локум и халва, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Общата себестойност на продуктите ни се е повишила с между 25% и 30% в зависимост от продуктовата гама, тъй като има определени артикули, в които се врагат ядки и сушени плодове. Не сме вдигнали крайната цена твърде много, защото гоним количество и искаме да защитим служителите си и да запазим работните места. По тази причина, въпреки че печалбата намалява, не сме съкратили хора“, отбелязва Пекер.

По думите на госта фирмата никога не е внасяла захар от Украйна и използва предимно местно българско производство, както и внос от други страни на ЕС като Австрия. Цената на царевничното нишесте обаче се е повишила значително, заради скока в цените на царевицата след войната. „Себестойността на една кутия се формира от 35-40% за работна ръка, 30% за суровини – захар, нишесте, лимонена киселина, и останалите 30-35% са за енергия“, казва той. Предприемачът споделя, че и други браншове страдат от повишението на цените, особено на енергийните източници. „Колегите, които се занимават с опаковки, се оплакват, че при обработването на кутиите също се ползва много газ“.

Фирма „Еурео“ изнася локум и халва най-вече за Румъния и Германия, като произвежда и количества за българския пазар. Според Пекер в балканските страни като Турция и Гърция има много голямо разнообразие на локуми с различни съставки и начин на приготвяне. „Бих казал, че в България основно се използва пшеничено нишесте, докато в Турция - царевично. Аз съм посещавал производители и в други държави, включително и в Турция. Има разлика в начина на готвене - тук хората обичат да си пазят традициите и не модернизират машините, за да не се промени вкуса. Но има фирми, които произвеждат големи количества, и се залага на машините“.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.