Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България вече е популярна дестинация за дигитално номадство

Мария Стоянова, координатор на "Банско Номад Фест 2022", "Бизнес старт", 22.06.22

13:22 | 22 юни 2022
Обновен: 17:04 | 22 юни 2022
Автор: Таня Жекова

Много хора с професии, които им позволяват да работят от разстояние, се възползват от свободата си, за да живеят и изпитат културата на различни места по света. Тези дигитални номади търсят достъпни цени на живот, добри комуникации и възможност за запознанства, като България вече е една от популярните дестинации. Това коментира Мария Стоянова, координатор на "Банско Номад Фест 2022", в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Да си дигитален номад е да имаш свободата и удоволствието да работиш откъдето искаш. Дигиталните номади обаче понякога се чувстват самотни, защото пътуват често, затова е важно да има споделени работни пространства, където има свързване с хора, запознанства и комуникация. Точно това се опитваме да направим чрез събитието Банско Номад Фест“, сподели тя.

Фестивалът се организира за трети път, като за тази година билетите вече са изцяло разпродадени. „550 номади от над 40 държави ще се присъединят към нас.  Целта на феста да покажем града и след това да направим резюме. Сутрините имаме много лекции за бизнес, самоусъвършенстване и други теми, а следобед сме организирали много активности като преходи в планината, конна езда, разходки с АТВ.  Хората могат  да се запознаят с други работещи с подобен начин на живот и да решат дали биха желали да останат в града“, разказва Стоянова.

По нейни думи Банско е страхотна дестинация за дигитално номадство, тъй като е малък достъпен град, има транспортни връзки със София, има създаден споделен офис и малкото население позволява по-лесни запознанства с други дигитални номади и с местни хора. Освен това има красива природа, чист въздух и много активности, които могат да се правят в свободното време.

Според нея много хора са били дигитални номади и преди пандемията, но последните 2 години определено са засилили тенденцията, тъй като всеки човек донякъде се е докоснал до тoзи начин на живот. Най-често срещаната професии сред тях са ИТ, дигитален маркетинг, онлайн продажби, но професиите са много разнообразни, всеки който работя с компютър може да се възползва. В момента Бали е много известна дестинация за номади, в Европа това са Канарските острови, Португалия също набира популярност, и разбира се България.

„Мисля, че сме добре рекламирани, защото вече стотици хиляди хора са посетили България като дигитални номади и те споделят с кръга си за нас. Всеки е чул от някой и на много хора им е харесало и са решили да посетят страната ни. Вече има добра реклама, остава само да предоставим положителни преживявания на тези хора и да покажем че сме гостоприемни“, убедена е тя.

Гостът признава, че дигиталното номадство има и своите предизвикателства. „Пътуването не е толкова лесно като преди пандемията. Освен това много дигитални номади са фрийлaнсъри, които разчитат на проекти. Някои от тези проекти са отпаднали, в други заплатите са намалели, затова много от тях търсят по-достъпна страна като България, където има комуникации и добра среда. Определено заплащането не е толкова добро като при работа изцяло от офис, но за сметка на това получаваме свободата да пътуваме и да опознаваме различни култури“, казва тя.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.