Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Езикът като обединяващ фактор - българските училища в Германия честват 24-ти май

Добромир Машев, Български културен и образователен център в Еврорегион „Маас – Рейн, в "Бизнес старт", 24.05.2022

12:50 | 24 май 2022
Обновен: 16:19 | 24 май 2022
Автор: Галина Маринова

Българските училища в Германия вече са над 40 и в събота предстои да отбележат тържествено 24 май - Денят на българската азбука. На този празник децата влизат в класните стаи с изключително приповдигнато настроение, рецитират се стихотворения, четат се книжки и готови за знание и за това да увеличат своята българска принадлежност. Това каза Добромир Машев, председател на Управителния съвет и инициатор за създаването на Български културен и образователен център в Еврорегион „Маас – Рейн, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова

"Всеки, който държи на българското, води детето си на българско училище - езикът винаги е бил обединяващ фактор, без който не може. Няма как децата, израствайки в дву или триезична среда, да не знаят български език.  В град Аахен имаме над 50, като групите от най-малките стават все по-големи - над 20 деца, но колкото повече се вдига класът, толкова по-малко стават децата, защото те се отказват", каза Мишев. Той обясни, че в училищната им задължителна програма в образователната система на Германия те учат немски, втори език - английски и трети - френски".

Въпреки това българският език е основен за децата, които посещават българското училище и говорят изцяло на него, когато са в българското училище в Аахен, подчерта събеседникът. Аахен свързва деца от Германия, Белгия, от Нидерландия.

Голяма част от училищата са с над 100 ученика. Събеседникът алармира за трудностите, свързани с липсата на учители, като за училището, което управлява са нужни още двама учители, а в Кьолн, например, постоянно търсят учители, защото се обучават около 280 деца.

Класовете непрекъснато се разрастват и се нуждаят от нови помещения всяка година. Мишев призова българските институции да съдействат българските училища в Германия, които са разпознати от МОН, да получат достъп до образователната система на страната, за да използват училищната база, както го правят училищата на други общности там. "Това не е частен случай и вече се прави от други общности в Германия". 

Българската общност в Германия е доста обединена, особено по отношение на училищата, подчерта гостът. Вече е стартирана инициатива за свързване на обединение на всички български училища в страната. То ще цели засилване на комуникацията между тях, организиране на летни лагери, обмяна на опит и висшата цел ще е представянето на българските училища на ниво Бундестаг и на ниво Министерство на образованието в Германия, за да могат да се постигнат целите за влизане в германските училища, както и българският език да е разпознат като матуритетен език - тоест, оценките, които се пишат в българските училища да се признават в немските. Вече има много такива локални инициативи. 

"В Германия образованието е в ръцете на различните провинции и не е централизирано от Министерството на образованието. Министерството само координира. За това се налага да се работи с всяка една провинция, за да се стигне до обединение на българските училища". 

За да се върне човек в родината си, след като се е реализирал в чужбина, той трябва да има жива връзка с България и някой, който да го чака и доколко семейството е готово да направи една такава "важна стъпка към корена", сподели гостът. "България в момента предлага изключително големи възможности за хора, които знаят езици, за хора с образование - чуждестранно и българско".

"Европа е една. Аз гледам на нея като на една малка страна, защото ако погледнем други континенти, които са със същия размер, там хората са много по-мобилни. По време на Средновековието Европа е нямала граници като днешните и е имало свободно движение и търговия... Бъдещето е хората да излязат от рамките на границите, каквито и да са те, и да живеят там, където се чувстват вкъщи". 

Как е преминал наскоро проведения Празник на българската култура в Германия? Как се запазва българската идентичност на децата в Германия?  Труден ли е пътят към България и какви са предимствата и рисковете да се върнеш в родината, след като си се реализирал в чужбина?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.