Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

АИКБ: Трябва бърз сигнал към бизнеса за компенсациите за ток, за да не увеличат цените

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Бизнес старт", 15.03.2022 г.

12:31 | 15 март 2022
Автор: Даниел Николов

Най-вероятно мярката за компенсация за бизнеса за цените на електроенергията ще продължи и през април, като в сряда ще се доуточняват детайлите за размера и дизайна й. Мерките трябва да действат колкото е необходимо с оглед на войната в Украйна, тъй като опасенията от фалити на предприятия са напълно реални. Това заяви Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" в водеща Живка Попатанасова.

"Размерът на компенсациите трябва да бъде променен и за март, тъй като цените от началото на месеца са значително завишени... в случаи много над заложения таван за компенсиране. Сметките за март може да бъдат голяма изненада за бизнеса и компенсация от 250 лв. означава, че небитовите потребители ще трябва да доплащат огромни сметки за електроенергия."

Невъзможност за изплащане на сметките в началото на април ще доведе до съкращаване на персонал, увеличаване на крайните цени или намаляване на производството, увери Иванов.

Механизмът за компенсация ще действа и като "антиинфлационна мярка", смята Иванов, но добави, че трябва да се действа бързо, защото веднъж допуснати увеличения, ще бъде много трудно да бъдат намалени цените в последствие. 

"Трябва да се ясен сигнал на бизнеса, че ще бъде подпомогнат и да не взима мерки за увеличаване на цените." 

Според Иванов правителството има разрешение от ЕК и може да си позволи продължително използване на повишените приходи на държавните електропроизводители за компенсиране на потребителите. 

"Ако продължаваме с тези цени до края на март, ще се формира средна цена около 600 - 650 лв/MwH. Свръхпечалбата само в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде в размер от около 920 млн. лв., ако се премахне тавана, ще са необходими около 700 млн. лв. за компенсиране на всички небитови потребители на цена 75% от надвишаването на средната цена на борсата. минус регистрираната цена на 1 юли 2021 г."

Поисканото поскъпване на цената на природния газ от 58% от "Булгаргаз" е логично заради повишените нива на международните пазари, смята Иванов. Това ще засегне по-сериозно индустрии, които използват газа като суровина, но ефектът ще бъде облекчен заради по-високите цени на тяхната продукция в повечето случаи, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.