Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ядрената и въглищната енергия ще останат в зелената сделка на ЕС заради войната

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, "Бизнес старт", 09.03.2022 г.

12:20 | 9 март 2022
Обновен: 14:52 | 9 март 2022
Автор: Даниел Николов

Най-голямото предизвикателство пред българската индустрия е да се овладее паниката на енергийните пазари, която повишава цените на електроенергията и природния газ. В момента няма недостиг и няма български компании, които са ограничили или спрели дейността си. Това заяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и директор „Стратегическо планиране и инвестиции” в „Стомана Индъстри”, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Очакванията са за високи цени до края на 2030 г. Ще имаме "Зелена сделка" - трябва да се инвестира разумно във възможно най-евтини източници за осигуряване на независими енергийни източници."

Зелената сделка на ЕС ще се модифицира заради осъзнаването, че трябва да се намали зависимостта от руски природен газ, каза Стаменов. 

В нея ще остане ядрената енергия, ВЕИ, хидро енергия, включително и въглищната, добави той. 

"Цените на въглеродните емисии спаднаха, основно защото Европа се закани да разследва спекулациите с квотите за емисии - цените от над 90 евро спаднаха на 60 евро за тон... Със сигурност ще трябва да се мобилизира цялата администрация за намаляване зависимостта от природен газ в съчетание с намаляване на емисии, което ще е трудно."

Обявеният план на ЕК за по-бързо намаляване на енергийната зависимост от Русия означава преосмисляне на всички енергийни потоци. Производството на електроенергия в България не зависи толкова много от доставки на природен газ, но трябва да се преосмисли концепцията за местен добив и баланса на енергийните мощности, каза Стаменов.

В коментар за заплахата на Русия да спре газовите доставки за Европа, Стаменов уточни, че в нея се говори за "Северен поток 1", по който България не получава газ. 

Ако спрат доставките, ще остане газът от Чирен, от Азербайджан през Гърция, евентуални количества от Румъния и Турция. 

"Надявам се, че ще бъде задействано споразумение за междусистемна свързаност... и времето да е по-топло."

Бизнесът апелира да се създаде щаб, който предварително да планира и да направи подготовка за такава ситуация.

Настоящите компенсаторни мерки за високите цени на тока за индустрията са планирани само до март и трябва да бъдат удължени с оглед на войната.

"Трябва да се премахе тавана от 250 лв/MwH - имаме предложения как да се набавят тези средства", каза Стаменов, визирайки високите приходи в енергетиката.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.