Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ако държавата спре износа на пшеница, рискува хаос на пазара

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в „Бизнес старт”, 07.03.2022г.

13:30 | 7 март 2022
Обновен: 18:19 | 7 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Националната асоциация на зърнопроизводителите не одобрява забраната за износ на пшеница. Износът не трябва да се спира, а трябва да се работи паралелно и по износа, и по осигуряването на продоволствената независимост на България. Ако износът спре, ще бъде създаден хаос на пазара, който ще има тежки последствия. Това каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в предаването в „Бизнес старт”с водещ Христо Николов.

През последните години износът е моторът на зърнопроизводството. В момента има високи външни цени на пшеница и има дефицит на зърно заради войната.

Решенията на Консултативния съвет по зърното бяха в посока осигуряване на продоволствения суверенитет на държавата до реколта 2023 година. Държавата трябва да влезе на пазарен принцип, за да осигури количествата, необходими за изхранване на населението, както и фуражи и торове до следващата година, посочи Костадинов.

В момента има работна група, която изготвя план за действие. В най-скоро време ще са ясни мерките, които ще бъдат взети.

„Надяваме се още днес или утре държавата да излезе с план, в който да е ясно и подробно описано това как ще става, как държавата ще излезе на пазара и как ще интервенира.”

Количествата пшеница, с които разполага държавният резерв, са държавна тайна, посочи още събеседникът.

По данни на министерство на земеделието и храните са изнесени около 4 милиона тона пшеница от около седем милиона тона реколта миналата година. Около три милиона тона са тук, каза Костадинов и допълни, че по отношение на продукцията, която е договорена и платена, то тя е собственост на търговците, които само я съхраняват при земеделските производители.

„В плана за интервенция на държавата ще има условия, които ще се поставят по отношение и на износа, и на търговията”.

Ще има ли забрана за износ на пшеница и колко зърно планира да купи държавата, за да гарантира вътрешното потребление на пшеница може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.