Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще има отлив на руски и украински туристи, но за нас Румъния е структуроопределящият пазар

Галин Георгиев, зам.-председател на БАТА и управител на "Солвекс", в „Бизнес старт”, 01.03.2022г.

11:12 | 1 март 2022
Обновен: 14:02 | 1 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Санкциите срещу Русия скоро няма да бъдат отменени, най-вероятно полетите няма да бъдат възобновени и ще имаме голям спад на руски туристи тази година. Надяваме се поне хората, които имат имоти в България, да могат да идват. Това каза Галин Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции и управител на "Солвекс", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Миналата година бяха регистрирани 400 000 пристигания на руски туристи, но това са многократни пристигания на собственици на имоти. Организираните руски туристи през 2021 година бяха много малко, защото руската държава не разреши да се изпълняват чартърни полети и останаха само редовните полети на „България еър” и „Аерофлот”, които не бяха достатъчни за осъществяване на масов туризъм. Големите руски туроператори, които обикновено пращат много хора, така  и не заработиха за България миналата година. Основно бяха насочени към други дестинации – към Турция и Египет. Тази година най-вероятно и редовните полети ще бъдат силно ограничени.

Вероятността да се разчита на украинския пазар също не е висока. Ако бързо приключат нещата, ще има хора, които ще желаят да си починат, да се отърсят от ужаса, който им се случва в момента.

Украинските туристи не са за подценяване, те са над 350 000 души, хора, които идват конкретно на туризъм, повечето са организирани със самолети и автобуси, идват и със собствени автомобили. Украинските туристи са важна част за нашия туризъм.

„За нас структуроопределящ пазар вече е Румъния. Ако там нещата се развиват положително, то ние ще имаме не лош сезон”.

Потенциал имат и западноевропейските пазари, предимно Германия и Великобритания, които през последните две години бяха много слаби по посока България.

Тази година резервациите от Великобритания тръгнаха сравнително добре, но как ще се развият нещата оттук нататък е много трудно да се каже. България е сравнително близо до театъра на военните действия и как хората ще реагират на тази ситуация тепърва предстои да разберем.

„Не може да се очаква вълна от масови фалити на хотелиери по българското Черноморие. Банковите кредити се обслужват сравнително стабилно от хотелиерите”, подчерта Георгиев.

Проблемите с работната ръка в сектора са от много години и на украинците, които пристигат, ще им бъде предложено да се включат в трудовия пазар. Те ще бъдат предпочитани пред някои други варианти.

Доста хотелиери имат желание да помогнат на хората, които пристигат от Украйна. В Балчик има хотел с настанени 80 украинци. Хората в много части на страната са готови да помогнат, да предоставят настаняване и храна.

„Няма да оставим хората от Украйна да бедстват”.

Още за това кои пазари може да компенсират отлива от Русия и Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.