Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Удобството, комфортът и услугата са много по-важни от скоростта в БДЖ

Проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт и Мартин Янев, зам.-председател на Клъстер "Зелен транспорт", в "Бизнес старт", 21.02.2022

13:08 | 21 февруари 2022
Обновен: 01:00 | 22 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Железопътният транспорт не може и не трябва да се възприема като отделна система, а като интегрирана част от общата транспортна система в България, и по отношение на перспективи за развитие, и като преценка на реалностите. Това коментираха проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт и Мартин Янев, зам.-председател на Клъстер "Зелен транспорт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

"Когато се представя една програма, тя трябва да е за целия транспорт. Грешно е да се представя железницата като нещо отделно. Не, тя е част от системата. Има три стълба - инфраструктура, вид превоз и най-важното звено е логистиката - фирмите, които осигуряват товара и взаимодействието между отделните видове транспорт", подчерта проф. Ананиев.  "Министерството на транспорта трябва да работи заедно с Министерството на регионалното развитие... и да има две цели - по-голяма мобилност на хората и възможност за бърза и качествена доставка на стоки".  

Лошо впечатление прави, че всяка една нова власт тръгва от начало, подчерта проф. Симеон Ананиев. "Трябва да се върви към надстройка, а не само към реформи".

"Притеснява ме, че новото ръководство няма да има време и възможност да направят ново начало и отново ще попаднат във въртележката на смени, проблеми, съдебни дела. Планът е амбициозен, но нека след шест месеца някой да дойде и да направи т.нар. SWAT анализ - какво е постигнато, какво е плюс, какво е минус", каза проф. Ананиев. 

Всяко нещо е добро за времето си. Тук е валиден един военен израз - "кръгом - и напред", заяви Симеон Ананиев по повод сливането в едно на Холдинг БДЖ, пътническите и товарните превози до септември месец. "Едно такова сливане има плюсове - ще се намали персонала, ще се оптимизира, но има и минуси, които могат да доведат до съдебни дела за т.нар. кръстосано субсидиране, тъй като пътническите превози се финансират изцяло от държавата на влак-километри. В тази връзка чисто организационно, освен подбирането на кадрите, не виждам перспективи за голям успех".

Проблемите в железопътния транспорт са доста сериозни и са натрупани в последните три десетилетия и да се оправят за една година е не просто амбициозно, а невъзможно, подчерта Мартин Янев.

"Трябва да се гледа каква е целта на реформата - дали пътниците да са доволни и да се увеличи пътникопотокът, или товароподателите да са доволни и да се увеличи товаропотокът. Но трябва да се тръгне от зад напред - да се знае кого обслужва реформата и железницата като цяло", каза Янев. 

Погрешно е да се смята, че железопътният транспорт трябва да се конкурира с автомобилния. Транспортът е взаимообвързана система от различни играчи. Мрежата е изключително важна и трябва да се набляга на нея, обясни Янев. "Има лостове, за единични и групи вагони, което е изключително голям разход и е неконкурентоспособен спрямо камионите, но има такива лостове, където част от разходите се поемат от държавата или от ЕС чрез финансиране по линия на Зелена сделка или Транспортна свързаност и др. Това е стъпката, в която трябва да се мисли, за да може железопътният транспорт да се лансира като зелен транспорт". 

В момента в Европа върви масово подновяване на стари дизелови локомотиви и преобразуването им към хибридни двигатели с водородно гориво. Немските и австрийските железници са се наредили на опашка - ЕС ги финансира почти на 100% или на 80%. Намерена е технология за зареждане в депата, каза Янев. "За съжаление ние сме назад, и поради незнание и липса на информация. Един такъв влак с такъв локомотив ще направи обиколка на Европа. Април месец този пилотен влак ще дойде и в България". 

Има още един голям проблем, свързан със счетоводството и европейското законодателство.

"Не е необходимо да се пътува с високи скорости. Трябва да се мисли не само за скорост, тя е важна, но не е единственият важен фактор. Удобството, комфортът и услугата са много по-важни от скоростта", подчерта Мартин Янев.  

На каква база е изчислен подвижният състав и на каква база е направена преценката? Ще бъде ли спрян течът в БДЖ?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.