Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ген. Запрянов: Кризата в Украйна трябва да ни покаже колко сме зависими от Русия

Ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, "Бизнес старт", 26.01.2022 г.

13:05 | 26 януари 2022
Обновен: 13:53 | 26 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Българското общество трябва да свикне с идеята, че България е член на НАТО и ЕС и участва във взимането на решения по отношение на Русия. Макар и да няма пряка военна заплаха за страната от евентуална ескалация на противопоставянето между Русия и САЩ, България ще понесе загуби от всякакви икономически санкции. Това заяви ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Действията на Русия със струпването на войски по границата на Украйна са безпрецедентни, коментира Запрянов, а реакцията на НАТО с изпращането на бойни самолети, които да патрулират българското въздушно пространство са по договорена процедура за укрепване и усилване на системите за отбрана.

НАТО не засилва присъствието си на източния фланг, за да плаши Русия, а за да демонстрира подкрепа и загриженост на сигурността на членовете на алианса, каза Запрянов.

Според него Кремъл е наясно, че ултимативните искания, които представи пред НАТО, са неизпълними и не оставят много място за преговори, но България трябва да продължи с усилията и да съдейства максимално за провеждането на диалог с Москва.

Ако в резултат на санкциите не можем да ползваме резервни части за МиГ-29 от Русия, ще има срив в боеспособността на българските ВВС. 

"Тази криза трябва да ни покаже, че всякаква зависимост от Русия само влошава нашите отбранителни способности."

България трябва да си постави като приоритет превъоръжаването на силите си - липсата на модернизация и последващата ниска оперативна способност е била пречка за съвместната работа със съюзниците в НАТО. 

Диверсификацията на доставките на газ е също толкова закъсняла, колкото модернизацията на армията, коментира Запрянов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.