Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Георги Ганев: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната

Георги Ганев, икономист, член на бюджетната комисия в парламента „Бизнес старт"

12:19 | 24 януари 2022
Обновен: 12:16 | 25 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Консервативното планиране на приходите и очакванията за тяхното преизпълнение, амбициите за увеличение на капиталовите разходи са причината за големия бюджетен дефицит планиран за 2022 г. Това коментира Георги Ганев, икономист, член на бюджетната комисия в парламента, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„До момента излизането на по-малък дефицит в края на годината се дължеше на неизпълнението на капиталовите разходи – но заявката на това управление е наистина да ги направи, така че повишението на дефицита е свързано с политическите приоритети на тази коалиция – да започне да строи и подобрява публичната инфраструктура в страната.“

Нивата на дефицит не са неуправляеми или опасни, смята Ганев и добави, че най-вероятно в края на 2022 г. пак ще има преизпълнение на събирането на приходи и може би недоизпълнение на капиталовите разходи.

„В крайна сметка дефицитът за 2022 г. ще е доста по-малък.“

Свръхдефицитът по отношение на критериите от Маастрихт за членство е еврозоната няма да бъде особен проблем в момента, заради разхлабените правила в целия ЕС, смята Ганев.

Едва ли към България ще започне наказателна процедура по свръхдефицит, защото за всички държави е разрешено да надвишат границите от 3%, каза той.

Ще има увеличаване на данъците заради увеличаване на осигурителните основи, каза Ганев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.