Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Петър Митев: Сливането на Chaos и Enscape ни доближава до оценката "еднорог"

Петър Митев, съосновател и изп. директор на Chaos, "Бизнес старт", 20.01.2022 г.

13:28 | 20 януари 2022
Обновен: 18:52 | 20 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Сливането на Chaos с германската Enscape е естествена стъпка от реализацията на агресивната стратегия за развитие на българската компания. Централата на новата компания ще бъде в Германия, което ще разшири достъпа до големи капитали и новите проекти и бъдещ растеж на групата. Това заяви Петър Митев, съосновател и изп. директор на Chaos, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Двадесет години растем органично и плавно със собствени възможности, но новата стратегия наложи търсенето на външен капитал и партньори... Почти не се конкурираме и много се допълваме с Enscape. Основна критика към нас бе, че ние не предлагаме решения, които предлагат от Enscape, и даже най-добрите ни клиенти започнаха да ги използват." 

Chaos е разговаряла с над 40 потенциални инвеститора преди да се спре на TA Associates, с които са започнали подробни разговори за бъдещото развитие, разказа Митев.

"Решихме, че вместо да се конкурираме с Enscape и да разработваме конкурентни продукти, да се обединим с тях - вместо да разрушаваме стойност, да надграждаме стойността, създадена от двете компании. Това създава много добра възможност за ръст и много добра симбиоза."

Заради данъчни и юридически причини централата на новата компания ще бъде в Германия. 

"Обикновено компании в България нямат достъп до големи капитали. Преместването гарантира на западните фондове, че няма да има проблеми с юрисдикция, данъци... Със сигурност по-лесно ще ни виждат и по-лесно ще ни контролират, за да могат да осигурят надеждност на инвестициите си."

Проектите и ежедневната работа няма да претърпят промени, а взимането на стратегически решения ще остане в ръцете на ръководството на компанията, каза Митев. Инвестиционните фондове ще държат по-голямата част от контрола и ще имат роля за проверка на стратегическите инвестиции и за насоки на намиране на най-добрите решения.

"Нищо не спираме от това, което правим. Фокусът на фондовете е единствено и само върху ръст, което е в основата на нашата стратегия. Това означава още по-големи екипи, още повече работа и проекти."

Ако изпълним амбициите си за близките три до пет години, "силно ще надхвърлим" оценката на компания-еднорог, каза Митев. 

В коментар за навлизането на стрийминг услугите, Митев заяви, че те са се превърнали в новите мегастудиа за визуално и филмово съдържание за сметка на киносалоните.
 
"Пандемията много ускори този процес, но в основата на това са технологиите, които изцяло изместиха начина на консумация на съдържание."

Тази промяна в индустрията не се е отразила на работата на Chaos. 

Запитан за навлизането на виртуалната реалност в ежедневието и в работа, Митев коментира, че новата компания определено ще участва в тази сфера в бъдеще.

"Пазарът трябва да се успокои и много от нещата в екосистемата трябва да се подобрят... Виртуалната реалност е само медиа - нищо от съдържанието няма да се промени."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.