Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Има ли начин да си върнем вярата в институциите

Ина Антонова, психолог, в "Бизнес старт", 21.12.2021

12:00 | 21 декември 2021
Обновен: 13:56 | 21 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Страхът от ваксинацията се дължи основно на дезинформацията. Това каза психологът Ина Антонова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Това, което движи хората не е страх. Те се стремят към сигурност и спокойствие. Къде те могат в момента да получат сигурност и спокойствие? Никъде. Говорихме си за ваксини, говорихме си за спокойствие, говорихме си за страшния вирус и всичко стана такава каша в главите на хората. Тази дезинформация кара хората да нямат доверие в нищо. Виждаме, че ваксината не е стопроцентова гаранция, това значи, че спокойствието няма да се върне. На хората им омръзна да им обещават нещо, което няма как да се случи". 

На въпроса дали една информационна кампания, предприета от правителството, ще промени нагласите, гостенката каза: "Аз не съм против ваксините, а против това, че спокойствието на хората е отнето.

"Хората вече са толкова изплашени, икономически са разклатени и от тук нататък, с каквото и да бъдат информирани, те няма да върнат доверието си в никого. Имахме и липса на правителство, още една стрес-ситуация, в която изпадна България. Всяка кампания би била полезна от гледна точка на това хората да бъдат информирани, да вземат информирано решение, за да решат дали искат да си поставят ваксина или да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Но елементът на задължителност може би допълнително плаши хората. Те се чувстват притиснати от още нещо, освен вируса - разпоредба, която ще ги задължи да направят нещо".

Как се отразява дистанционната работа на психиката на хората? Защо реинтеграцията при децата е по-трудна?

Целият коментар вижте във видеото.