Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проф. Александрова: Вирусът „омикрон“ е тревожен, но не е повод за паника

Проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, „Бизнес старт“, 29.11.2021 г.

12:15 | 29 ноември 2021
Обновен: 16:21 | 29 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Появата на новия вариант на коронавируса „омикрон“ в Южна Африка е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме.“

Независимо от мутациите, очакванията са, че пълният ваксинационен курс ще може да предпазва от тежко преминаване на заболяване, предизвикано от „омикрон“ варианта, каза Александрова.

Това че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, напомни тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди Александрова и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

„Не можем да се борим с вируса, ако не включим децата“, каза тя.

По предварителна информация потвърдените случаи на „омикрон“ варианта не са много, но нарастват. Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30 годишни, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие, каза Александрова.

Докторите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора, предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани.

Много е рано да се правят заключения, предупреди Александрова и добави, че макар заболелите от новия вариант да са предимно от една група е важно да се види какво ще стане, когато вариантът достигне по-възрастните.

Независимо от мутациите, очакванията са, че пълният ваксинационен курс ще може да предпазва от тежко преминаване на заболяване, предизвикано от „омикрон“ варианта, каза Александрова.

Появата на този нов вариант изважда темата до колко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, каза Александрова.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на усилваща доза, каза Александрова и призова за много добро спазване на препоръчаните мерки.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.