Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Електрохолд: ВЕИ ще бъдат ключови за енергийния микс на Европа

Карел Крал, главен изп. директор на "Електрохолд България", "Бизнес старт", 12.05.2022г.

12:55 | 12 май 2022
Обновен: 17:16 | 12 май 2022
Автор: Таня Жекова

Никой не знае кога ще намалеят цените на тока, но предвид цените на фючърсите не очакваме това да стане по-рано от 2024г. Това коментира Карел Крал, главен изпълнителен директор на "Електрохолд България" в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според него ситуацията в България е по-различна от останалите страни, тъй като промишлеността купува много по-големи количества от спот пазара вместо чрез дългосрочни договори.

„Когато цените нараснаха миналата година много клиенти се отказаха от фиксираните си договори и преминаха към спот пазара. За разлика от останалите пазари тук почти всяка енергия се търгува на спот пазарите за ден напред, което не е нормална ситуация. Трябва стъпка по стъпка клиентите да се върнат към фиксирани, дългосрочни договори, които да им позволят повече стабилност“, казва той.

Крал обаче признава, че в момента ситуацията не е подходяща за сключване на дългосрочни договори заради високите цени. Той препоръчва да се наблюдават фючърсите за следващи години и добавя, че „ако договора е дългосрочен може да се постигне по-ниска цена“.

Според него бизнесът засега не е толкова засегнат заради компесаторната схема, но правителството трябва да изясни колко дълго ще продължи тя. Въпреки че компанията внесе в КЕВР ценови листи за периода юли 2022 – юни 2023, Крал подчертава че отсега е много трудно да се предвиди каква ще бъде референтната цена на тока за този период от 12 месеца.

„Последните месеци газът беше основен играч в увеличението на цените на тока и сега се търси начин той да бъде заменен. Решението на ЕС е да се премине на ВЕИ, но въпросът е колко бързо може да се развие това. Към него трябва да има базова мощност, която да доставя доставя енергия, когато няма производство от ВЕИ. Много важно е и как ще се развият технологиите за съхранение на произведеният от ВЕИ ток“, каза той.

Крал заяви, че е голям голям привърженик на ВЕИ с ядрена енергия като базова мощност. Той вярва и в развитието на малки ядрени реактори СМР. Според него електроразпределителните дружества не са привърженици на статуквото както често се смята, а активно подкрепят промяната към по-зелена енергия.

„В България и Чехия погрешно се смята, че ВЕИ енергията е скъпа. Според мен тези представи са останали от 2012 г. при първоначалното развитие на ВЕИ и цените, които са били фиксирани тогава. Сега обаче цените на панелите и перките са намалели с 80%, инвестицията във фотоволтаичен парк е много по-малка отпреди 10 г. Намалени са и цените на батериите“,  добавя той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.