Световните сделки вече надминаха годишния рекорд от $4.1 трилиона

Графика на деня, 27.10.2021 г.

09:28 | 27 октомври 2021
Обновен: 12:08 | 27 октомври 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалният бум на сливания и придобивания (M&A) току-що донесе на търговците най-добрата им година - сделките до момента възлизат на 4,11 трилиона долара, а до края на годината остават още два месеца.

Многобройни рекорди вече паднаха през последните месеци и беше само въпрос на време предишният връх през 2007 г. да бъде подминат.

„Банкерите за сливания и придобивания винаги са обвинявани, че са постоянни оптимисти, но данните са доста убедителни“, каза Стефан Фелдгойз, съ-ръководител на глобалните M&A в Goldman Sachs Group Inc. „Независимо дали става дума за сливания и придобивания с голяма капитализация, спонсорски сливания и придобивания, SPAC, стратегическо препозициониране след COVID, числата са просто невероятни."

Обемите се увеличават в различни сектори и региони, подхранвани от евтино финансиране и супер купувачи от частния капитали. Сделки в диапазона от 1 милиард до 10 милиарда долара подкрепиха бума при забележимо отсъствие на блокбъстъри от над 50 милиарда долара.

Изключителни транзакции тази година включват изкупуването на Medline Industries Inc., трудното поглъщане от Canadian Pacific Railway Ltd. на Kansas City Southern и дългоочакваното сливане на германските фирми за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE и Vonovia SE.

сектори сделки

Тъй като остават още повече от два месеца на 2021 г., все още има възможност да се постигне следващото ниво - от 5 трилиона долара. Фирмите за частен капитал вече оглеждат потребителското подразделение на GlaxoSmithKline Plc, оценено на 55 милиарда долара, което може да доведе до най-голямото изкупуване на всички времена, съобщи Bloomberg News този месец.

„Една категория, за която потенциално можете да кажете, че все още очакваме стабилно възобновяване на дейността, е трансграничната“, каза Фелдгойз.

Заплахите за рекордните нива на сделки включват увеличаващата се антитръстова програма от страна на правителствата в САЩ и Европа, възможно покачване на лихвените проценти и колебания на пазарите на акции, които заплашват да провалят някои сливания, подхранвани от акции.

Банките на Уолстрийт доминират в световната класация за консултантски услуги. Goldman Sachs е начело, следван от конкурентите JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Bank of America Corp. и Citigroup Inc., показват данните на Bloomberg.