Биткойн отчете най-голям ръст от юли само за няколко минути

Графика на деня, 01.10.2021 г.

16:47 | 1 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн увеличи цената си стремглаво, като за броени минути постигна най-големия си дневен ръст от юли насам.

Най-разпространената криптовалута спечели цели 10% до 47 884 долара в началото на търговията в Ню Йорк. Ethereum, Litecoin и EOS също скочиха, като крипто индексът на Bloomberg Galaxy се повиши с 8,9%.

Биткойн бе спаднал със 7,6% през септември на фона на опасенията от нарастващия регулаторен натиск в Китай и САЩ Търговците предложиха различни възможни причини за печалбите, като същевременно отбелязаха, че раздробеният пазар оставя цифровите активи уязвими към променливите ценови колебания. Някои посочиха коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в четвъртък, че централната банка „няма намерение“ да забранява криптовалутите.

„Тук бихме могли да видим началото на известна корелация с традиционните пазари“, каза Виджай Айяр, ръководител за Азиатско-тихоокеанския регион на борсата за криптовалута Luno Pte. „Все пак е рано да се каже. Но целият този разказ, който не се разигра през изминалата година, може би просто сега оформя. Крипто изглежда е в свой собствен бичи цикъл и продължава да нараства."

Акциите, свързани с крипто, включително Marathon Digital Holdings Inc., Riot Blockchain Inc. и Bit Digital Inc., също се повишиха в петък.

Пауъл заяви на изслушване в Конгреса в четвъртък, че няма „намерение“ да забранява криптовалутите. Той обаче добави, че стейбълкойн може да са подходящи за регулиране.

Въпреки спад през септември, биткойн отчете 25% печалба през третото тримесечие. Това в сравнение с спад от 41% през предходните три месеца.