Пастата в Италия може да поскъпне на фона на растящите цени на твърдата пшеница

Графика на деня за 10 септември

16:21 | 10 септември 2021
Обновен: 17:00 | 10 септември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Скоро на италианците може да им се наложи да плащат повече за пастата поради спада в производството на твърда пшеница, пише Bloomberg.

„Семейството ни е в този бизнес от 110 години, но никога не сме преживявали подобна ситуация“, каза в петък Джузепе Феро, главен изпълнителен директор на La Molisana SpA, един от най-големите производители на паста в страната в интервю за италианския бизнес ежедневник Il Sole 24 Ore.

Според Феро, големите производители на паста се втурват да трупат запаси от зърно, което може да се съхранява до две години. Въпреки това пшениченият грис, който е от съществено значение за производството на тестени изделия, не може да издържи повече от месец.

Недостигът вече оказва влияние върху производствените разходи и ще доведе до увеличение на цените на дребно преди Коледа, добави Джузепе Феро. Твърдата пшеница се използва за производство на паста.

Сушата и жегата навредиха на реколтата от пшеница през юли в Канада, най-големият доставчик на твърда пшеница в света, месеци след като суровата зима удари реколтата и в Русия. Доставките на зърно от контейнерни пристанища в Западна Канада са се сринали с 41% през третата седмица на август спрямо миналата година, показва доклад на Quorum Corp.

Качеството на европейските култури също беше засегнато от проливните дъждове през лятото.