Петролът се стабилизира след двудневен спад

Петролът падна под 100-дневната пълзяща средна, докато разликата над 50-дневния показател се увеличи

09:33 | 8 септември 2021
Обновен: 10:02 | 8 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се стабилизира след двудневен спад, тъй като инвеститорите анализираха перспективите за търсене, засенчени от повторната поява на огнища на Covid-19 в много региони.

Фючърсите се търгуваха над 68 долара за барел в Ню Йорк, след като паднаха с повече от 2% през последните две сесии. Докато в някои региони, включително Европа, се появяват сфери на устойчиво търсене, бързо разпространяващият се делта вариант на вируса доведе до повторно налагане на ограниченията в други области. По-скъпият долар също оскъпи стоките търгувани в долари.

Петролът падна под 100-дневната пълзяща средна, докато разликата над 50-дневния показател се увеличи, което е отрицателен сигнал и може да доведе до по-нататъшни разпродажби.

Рязкото възстановяване на петрола от дъната по време на пандемията беше прекъснато, тъй като разпространението на делта варианта ограничи консумацията на гориво. Китай, който е най-големият вносител на петрол в света успя да овладее новия вариант и има очаквания, че пазарът ще се затегне преди края на годината.

"Търговската дейност отразява продължаващата несигурност по отношение на посоката на цените", казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Скоро очаквам леко възстановяване, но може да се наложи да изчака конкретен тласък, например от седмичните данни за американските петролни запаси."

West Texas Intermediate с доставка през октомври поскъпна с 0,1% до 68,41 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, след спад от 2,3% за последните две сесии.

Цената на сорта Brent за ноември на Европейската борса ICE Futures се стабилизира на 71,61 долара след спад от 0,7% във вторник.

Броят на установените случаи на Covid-19 в Сингапур скочиха до най-високия брой от 1 година насам, и градът-държава не изключва повторно въвеждане на ограничения, докато Филипините са се отказали от облекчаване на ограниченията в столичния регион. В САЩ смъртните случаи са надхвърлили 650 000 души, въпреки че три четвърти от възрастните, вече са с поставена поне една доза от ваксина срещу коронавируса.

В четвъртък пазарът ще получи информация на въздействието на урагана Айда върху американските запаси от горива. Обемите от бензин са намалели с около 3,7 милиона барела миналата седмица, според проучване на Bloomberg. Това ще бъде най-голямото количество от пет седмици, ако се потвърди от официалните данни. Очаква се запасите на суров петрол да намалеят с 6 милиона барела.