Русия е вторият най-голям доставчик на петрол на САЩ

Графика на деня за 5 август

09:45 | 5 август 2021
Обновен: 10:02 | 5 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия доставя повече петрол на САЩ, отколкото всеки друг чуждестранен производител, освен Канада, тъй като американските рафинерии изкупуват суровини по целия свят, за да задоволят нарастващото търсене на моторни горива, пише Bloomberg.

През май вносът на САЩ на суров и рафиниран петролен продукт от бившия му противник от Студената война нарасна с 23% до 844 000 барела на ден спрямо предходния месец, показват правителствените данни. Мексико беше изместен от второто място, тъй като доставките му до северната му съседка нараснаха с по-малко от 3%.

До голяма степен Русия се превърна в предпочитан източник за производителите на горива в САЩ, тъй като произвежда големи количества полурафинирани продукти като Mazut 100, идеална суровина за американските рафинерии, свикнали да преработват по-трудно преработвания петрол от Венецуела и Близкия изток. Доставките от Близкия Изток спряха поради сакциите, а ограниченията на продукцията, организирани от ОПЕК, намалиха доставките от Венецуела, оставяйки свободно място за руските износители.