Китайският бум на износа показва разликите между регионите

Графика на деня, 27.07.2021

19:00 | 27 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Износът в

Бързото икономическо възстановяване на Китай през първата половина на годината е подхранвано от тежките промишлени провинции по източната крайбрежна линия на страната, увеличавайки разликата с вътрешните региони, пише Bloomberg.

Пет от шестте най-добре представящи се провинции през първите шест месеца на годината са от южните и източните части на Китай, включително основните производствени и износни центрове Жежианг, Дзянсу и Гуангдонг, според официалните регионални данни, събрани от Bloomberg News.

Тази година растежът на износа беше изненадващо устойчив, като през първата половина на годината нарасна с 38,6% в доларово изражение, вследствие на това, че пандемията подхрани търсенето на китайски стоки. Това помогна за силния икономически растеж през този период от 12,7%. 

В централната провинция Хубей, която беше епицентърът на пандемията, размерът на нейната икономика се увеличава с 28,5% през първата половина на годината от същия период преди година. Това е най-бързият ръст сред всички населени места.