Етер прехвърли прага от 3000 долара, като доминацията на биткойн започва да отслабва

Графика на деня за 3 май

12:53 | 3 май 2021
Обновен: 12:53 | 3 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Етер се представя значително по-добре спрямо биткойн тази година. Графика: Bloomberg
Етер се представя значително по-добре спрямо биткойн тази година. Графика: Bloomberg

Доминацията на биткойн върху общата пазарна стойност на криптовалутите започна да намалява, след като следващият му най-голям конкурент етер прехвърли границата от 3 000 долара, съобщава Bloomberg.

Възходът на етер предполага, че в развитието на сектора има място за повече от един шампион сред дигиталните пари. Сега биткойнът представлява около 46% от общата крипто пазарна стойност от 2,3 трилиона долара в сравнение с около 70% в началото на годината, според тракера CoinGecko. Етер достига дял от 15%, а група от други валути, които не попадат в първите няколко, е удвоила дела си до 36%.

Биткойн остава най-голямата криптовалута, но инерцията при други токени привлича все по-голям интерес. Привържениците на крипто твърдят, че инвеститорите се чувстват по-конфортно на фона на различни токени, докато критиците твърдят, че секторът може да е в плен на мания, инициирана от стимулите.

„Етериум поскъпва и изглежда, че няма пречки пред пътя си“, написа Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp., добавяйки, че други токени също стават обект на „подновен интерес“.

Настоящото разпределение на пазарния дял също отразява априлско разклащане в сектора на криптовалутите. Биткойнът все още не е възстановил напълно загубите, които отчете след достигането на рекорда в средата на април от почти 64 870 долара.

Първичното публично предлагане на Coinbase Global в САЩ през миналия месец е най-последният признак за това как повече инвеститори възприемат сектора въпреки рисковете от високите нива на волатилност и разширяващия се регулаторен контрол.

В момента етер заема светлината на прожекторите. Надграждането на свързаната блокчейн технология на валутата, както и популярността на мрежата за финансови услуги и криптовалути са сред факторите, цитирани за ралито.

Стратегът на Evercore ISI Рич Рос прогнозира, че токенът ще достигне 3 900 долара. Етер поскъпва с 6,6% до 3 167 долара към 10:29 ч. лондонско време
Други криптовалути също отчитат покачване в стойността. Цената на бинанс койн е нараснала с 3,460% през последните 12 месеца, според CoinGecko. Дождкойн, който започна като шега през 2013 г., но сега любим на социалните мрежи, рекламиран от хора като Илон Мъск, поскъпна с 15 000% до пазарна стойност от около 50 милиарда долара.