Цената на златото се доближава до най-високото си ниво от почти два месеца

Графика на деня за 5 януари

17:08 | 5 януари 2021
Обновен: 17:13 | 5 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Цената на злато се доближават до най-високото ниво от почти два месеца. Графика: Bloomberg
Цената на злато се доближават до най-високото ниво от почти два месеца. Графика: Bloomberg

Златото продължава силния си старт на годината, тъй като по-ниската реална възвръщаемост в САЩ и по-слабият долар, съчетани с нарастващите случаи на заразени с коронавирус, стимулират търсенето на активи убежища.

Цената на златото нараства до почти осемседмичен връх, тъй като 10-годишните инфлационни очаквания в САЩ достигнаха 2% за първи път от 2018 г. насам с надеждата, че политиките за парични стимули и държавни помощи ще стимулират търсенето в след разпространението на ваксините, предава Bloomberg.

„Рефлационният елемент, заедно с по-слабия долар и по-ниската реална доходност, сочат към по-нататъшни краткосрочни ръстове“ за златото, пише в бележка Оле Хансен, стоков стратег в Saxo Bank.

Надграждайки най-големия годишен ръст в стойността си от десетилетие, златото започва новата година със силен старт, тъй като разпространението на вируса помрачава перспективите за икономическо възстановяване. Случаите на вируса в глобален мащаб надвишиха 85 милиона.

Златото се търгува за 1945,4 долара за тройунция към 17:00 ч. българско време. Среброто, платината и паладият поскъпват.